Çocuklara Ödev Yapma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?


Okula giden çocukların bazılarında ödev yapmak tam anlamıyla bir sıkıntı haline gelebiliyor. Okula giden çocukları olan ebeveynlerin tutum ve davranışları çocuğun ödev yapma alışkanlığının şekillenmesinde önemli bir rol oynuyor. Peki çocuğu ödev yapma alışkanlığı nasıl kazandırılır? Anne ve babalar bu konuda neler yapmalıdır? 
Çocuklara ödev verilmesinin amacı; öğrenim sürecinin okul dışında da devam ediyor olması, bunda çocuğun kendi üzerine düşen sorumlulukları alması ve görevlerini yerine getirmesi bilincinin oluşumunun sağlanması içindir.

Ödev yapma sürecinde çocuk, anne-babadan bağımsız problem çözme becerisi kazanacak, bir bilgi birikimine sahip olarak kendi özgüveni pekişecektir. Çocukta ödev yapma bilinci oluşumu için anne-baba olarak üzerimize düşen bazı görevler elbette vardır. Peki neler yapılabilir?

✅ Çocuğunuzla beraber bir çalışma planı oluşturun.

Çalışma planı hazırlanırken çocuğun yaşına, öğrenme düzeyine göre hareket edilmeli ve kısa molaların olmasına dikkat edilmelidir.

✅ Planlanan çalışma düzenine uyduğunda çocuğunuzu onore edin.

Ödev saati belirleyin ve bu kararı çocuğunuzla beraber ortak alın, belirlediğiniz saate uyma alışkanlığını kazanması için çocuğunuzu takip edin.

İmkanlar dahilinde fiziksel ortamı, dikkat dağıtıcı unsurlardan (TV gibi) arındırın. Mümkünse ona ait bir oda temin edin, çocuğa ait masa, kitaplık vs olması onda aidiyet duygusu oluşturacaktır.

Çocuğun ödev yaparken ihtiyaç duyacağı kaynakları ve eğitim-öğretim materyallerini imkanınız doğrultusunda temin edin.

Ödevlerini yaparken zorlandığı ve sizden yardım istediğinde yardımcı olun fakat ödevi onun yerine siz sakın yapmayın. Çünkü çocuk ödevini yaparken anne babanın sürekli müdahale etmesi çocuğun sorumluluk anlayışını zedeler, tek başına problemleri çözememe gibi kalıcı etkilerin oluşumuna sebep verebilir.

Ödev yapmak istemediğinde çocuğunuzla konuşun, neden ödev yapmak istemediğini anlamaya ve beraber çözüm bulmaya çalışın.

✅ Çocuğunuz ödevini çabuk bitirdiğinde ona kızmayın. Yalnızca ödevi bittiğinde kontrol edebileceğinizi söyleyin.

✅ Ödevleri ödülle ilişkilendirmeyin.

Tags :-

Yorum Gönder

0 Yorumlar