Cehennem Kapısı - Karakum Çölü / Türkmenistan

491 bin 210 km² yüzölçümüne sahip Türkmenistan topraklarının yaklaşık % 70'ini Karakum Çölü oluşturur. Bu çölün içinde 54 yıldır sürekli yanan ve Cehennem Kapısı olarak bilinen devasa bir çukur bulunur. Bu çukuru görmek için her yıl binlerce turist bu bölgeye akın etmektedir. Cehennem Kapısı, Darvaza Çukuru olarak ta bilinir. 1967 yılında yapılan ve pek çok işçinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan doğalgaz sondajı kazası sonucu oluşmuş bir çukurdur. Türkmenler tarafından cehennem kapısı olarak adlandırılmasının nedeni 54 yıl önce ortaya çıkan ateşin halen ilk günkü gibi yanmaya devam etmesidir.


Uzmanlar bu tür ateş çukurlarının kapatılmasının doğru olmadığını, kapatılması durumunda büyük patlamalar olabileceğini söylüyorlar. Bölgede çekilen bir belgeselden sonra tüm dünyada ünü artmış ve her yıl binlerce yabancı turistin ziyaretine uğramıştır. Bu kadar turist çeken bir bölgenin kapatılması zaten Türkmenistan tarafından düşünülmemektedir.


Çukurda sürekli olarak yanan alevleri özellikle geceleri izlemek çok büyüleyici. Kraterin içine girmek hem sıcaklık hem de zehirli gazlar yüzünden çok tehlikeli olsa da özel kıyafetlerle ve özel ekipmanlarla yetkililerden izin alarak krater içine girip araştırma yapan araştırmacılar ve belgesel yapımcıları da var. Ziyaretçiler ise fazla yaklaşmadan bu görselliğin zevkini çıkartabiliyorlar. 

Cehennem çukurunun çapı 100 metreyi derinliği ise 50 metreyi aşıyor. Kraterin yanına özellikle rüzgarlı havalarda yaklaşılması çok tehlikeli. Alevleri geceleri yüzlerce metre uzaktan görülen kraterin çıkardığı gürültü de yine yüzlerce metre uzaktan rahatlıkla duyulabiliyor. Krater Başkent Aşkabat'a 250 km uzaklıkta bulunuyor.
Tags :-

Yorum Gönder

0 Yorumlar