Kendini yenileyen salyangoz


Salyangoz nasıl keşfedildi?

Japon  bilim insanları, sadece üç haftada tüm vücudunun yeniden büyütebilen iki sacoglossan deniz salyangozları  (Elysia marginatası ve Elysia atroviridis deniz salyangozu)  türü keşfettiler. Şaşıran ekip tuhaf davranışı tamamen tesadüfen gözlemledi ve hayvanın bunu nasıl veya neden yaptığına dair hiçbir fikri yoktu. Bilim İnsanları, yavru deniz sümüklü böceklerinin kendi kendilerine başlarını kesip sonrasında üç hafta kadar bir sürede atan bir kalp ile diğer organlarla tamamlanmış  yeni bir vücut geliştirebileceğini keşfettiler.

Yeni vücut oluşumunun aşamaları

Şaşırtıcı bir şekilde, sümüklü böcekler tüm kalp dahil olmak üzere ana gövdeyi döktüler ve yeni bir vücut oluşturdular; tersine, baştan ayrı kesik gövdesi başını yenilemedi. Bu hayvanlar, rejenerasyon için yeterince uzun süre hayatta kalmak için beslenmelerinde alglerden elde ettikleri kloroplastların fotosentetik kabiliyetini kullanabilme özelliğine sahipler.

Ototomi; hayvanların bir veya daha fazla uzvunun kendi kendine vücuttan dökülerek ayrılmasıdır. Ototomi, eklembacaklılar, karından bacaklılar, asteroidler, amfibiler ve kertenkeleler gibi hayvanlarda avcıdan korunmak için uygulanan savunma mekanizmasıdır. Kaybedilen vücut parçaları sonradan kendini yeniler.

Mitoh and Nara Women’s Universty Professor Yoichi Yusa, laboratuarlarında yaşam öykülerini inceledikleri “Elysia deniz sümüklü böcekleri” yumurtaları yetiştiriyorlar. Bir gün beklenmedik bir şekilde vücudu olmadan dolaşan bir sacoglossan sümüklüböcek kafası gördüler.  Hatta bir deniz salyangozunun bunu iki kez yaptığına şahit oldular ve bu ilginç durumu araştırmaya başladılar. Kalp ve vücuttan ayrılmış sümüklü böcek kafası, ayrılmanın hemen ardından kendi başına hareket etti.

Günler içinde başın arkasındaki yara kapandı. Genç sümüklü böceklerin kafaları, saatler içinde alglerle (yosunlarla) beslenmeye başladı. Bir hafta içinde atan kalp yenilenmeye başladı. Yaklaşık üç hafta içinde rejenerasyon tamamlandı. Yaşlı deniz salyangozlarının başlarının alglerle beslenemeyip 10 gün içinde öldükleri görüldü.

Deniz sümüklüböceklerinin başları yeni bir vücut geliştirirken, atılan bedenler yeni bir kafa oluşturamıyor. Mitoh, "Deniz salyangozlarının bunu nasıl yönettiğinden emin değiliz. Ancak, boynun kesik ucunda vücudu yenileyebilen kök benzeri hücreler olması gerektiğinden şüpheleniyoruz. Bunu neden yaptıkları da belirsiz. Bir olasılık, üremelerini engelleyen iç parazitlerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olmasıdır. Ayrıca hangi acil işaretin onları vücudun geri kalanını atmaya yönlendirdiğini de bilmiyoruz. Bunlar gelecekteki çalışma alanlarıdır." dedi.

Araştırma konusu olan sacoglossan deniz salyangozları türlerinden, “Elysia marginata ve Elysia atroviridis” , yedikleri alglerden ( yosunlardan)  kloroplastları kleptoplasti olarak bilinen bir alışkanlık olan kendi vücutlarına dahil etmeleri bakımından benzersiz bir özelliğe sahipler. Hayvanların, alglerden aldıkları kloroplastlar, fotosentez yoluyla vücutlarına yakıt sağlama yeteneği verir

Bilim insanları, "Bu yetenek, ototomiden sonra bir vücudu yenilemeye yetecek kadar uzun süre hayatta kalmalarına yardımcı olabilir" dedi. Bilim insanlarına göre deniz salyangozlarındaki bu bulgular, vücutlarının çoğunu döken karmaşık vücut planlarına sahip hayvanların, yeni bir ototomi türünü temsil ediyor.

 Kaynak: sci-news.com , dailymail

Tags :-

Yorum Gönder

0 Yorumlar