Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Biyodizel (Biodiesel) Nedir?


Karbon kökenli akaryakıt tüketimi her geçen gün dünyanın başına daha fazla bela olmaya devam ediyor. Bilim insanları araçlardan kaynaklanan karbon salınımını azaltabilmek için alternatif çevreci yakıt arayışı içindeler. Bunlardan biri de dizel araçların çevreye verdiği zararları azaltmada etkili olduğu bilinen biyodizel yakıtlar olarak gösteriliyor.  Bu yazımızda biyodizel yakıtların nasıl üretildiği, avantajlı ve dezavantajlı olduğu yönlerini detaylı olarak okuyabileceksiniz.

🔴 Biyodizel (Biodiesel) Ne Demektir?

Biyodizel, tamamen yenilenebilir kaynaklardan elde edilen çevreci bir yakıt türüdür. Yağ içeriği yüksek bitkilerden elde edilen bu yakıt, şimdilik normal dizel yakıt içerisine karıştırılarak kullanılıyor. Normal dizel yakıta göre pek çok avantajı olmasına rağmen dezavantajlı olduğu özellikleri de vardır. Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte bu dezavantajlı özelliklerin olumsuz etkilerinin azaltılacağı düşünülüyor. 



🔴 Dizel Araçlar Neden Yasaklanıyor?

Bilindiği gibi dünyada dizel araçlara ilgi gittikçe azalıyor. Hatta bazı ülkeler dizel araçları ilerleyen yıllarda tamamen yasaklamayı düşünüyor. Pek çok motor üreticisi artık dizel motor üretimini tamamen durdurmayı planlıyor. Bunun için pek çok sebep var elbette. Bunlardan en geçerli sebep dizel araçların benzinli araçlara göre çevreyi çok daha fazla kirletiyor olmaları.

Bir başka sebep ise dizel yakıtın tıpkı benzin gibi karbon kökenli olması yani petrolden üretilmesi. Petrol kaynaklarının sınırlı ve yakın zamanda tükenecek olması otomobil üreticilerinin yenilenebilir kaynaklara yönelmelerine sebep oluyor. Dizel araçlardan vazgeçilmesinin diğer bir nedeni ise dizel araçların olumsuz etkilerini azaltmak için özellikle egzoz sistemine pahalı parçalar eklenmesi ve bakımlarının pahalı olmasıdır.



🔴 Biyodizel Geleceğin Yakıtı Olabilir mi?

Biyodizel yakıt, günlük kullandığımız araçlar için uygun yakıt olabilir mi bunu zaman içinde göreceğiz. Dizel motora sahip ağır vasıtalarda ve yüksek tork üreten motorlarda biyodizel kullanımı bir alternatif olarak görülmeye başlıyor. Biyodizel ilk olarak 1970 li yıllarda ortaya çıkmasına rağmen günümüze kadar yeteri ilgiyi görmedi. Bunun en büyük sebebi insanların fosil yakıtların hiç bitmeyeceği şeklinde düşünmeleriydi. Son yıllarda ise dünyadaki petrol rezervlerinin bitmek üzere olduğu gerçeği, otomobil üreticilerini yenilenebilir kaynaklara yöneltti. Böylece biyodizel yakıtların popülaritesi artmaya başladı.



🔴 Biyodizel Yakıt Nasıl Elde Edilir?

Biyodizel, bitkisel yağlardan geliştirilen, yağların kimyasal özellikleri değiştirilerek dizel yakıtlara benzer  özellikler kazandırılan bir yakıt türüdür. Biyodizel yakıtın elde edildiği yağ türleri şunlardır:

  • Kullanılmış yemeklik yağlar
  • Damıtılmış mısır yağı
  • Hayvansal yağlar
  • Soya yağı
  • Kanola yağı

Bildiğimiz gibi yemek için kullandığımız yağlar oldukça yanıcıdır. Aslında biyodizel yakıt fikrinin temelinde de bu yağların yanıcılık özelliklerinin olması var.  



🔴 Biyodizel Yakıtın Avantajları 

  • Biyodizel yakıtlar, normal dizel yakıtlara göre daha yağlayıcı özelliğe sahiptir. Bu özellik motor ömrünün uzun olmasını sağlar.
  • Biyodizel yakıt içeriğinde sülfür bulunmuyor. Sülfür içeriğe sahip dizel yakıtların çevreye verdiği zararlı gazlar biyodizel yakılınca ortaya çıkmıyor.
  • Biyodizel içindeki oksijen miktarı daha fazla olduğu için motor içinde daha yüksek sıcaklıklara ulaşılabiliyor. Bu da verim açısından daha avantajlı. Partiküller tam olarak yakılabildiği için egzozdan çıkan gazlar çok daha temiz durumdadır.
  • Biyodizel, normal dizel yakıtlara göre daha az toksiktir. Taşınması sırasında kaza meydana gelirse riskler daha az olur.


🔴 Biyodizel Yakıtın Dezavantajları

  • Biyodizel, düşük sıcaklıklarda jöle kıvamına geliyor ve katılaşmaya başlıyor. Soğuk iklimde bu çok büyük bir problem olur.
  • Oksijenle hızlı tepkimeye girdiği için hem raf ömrü kısa hem de depolama için çok özel şartlar oluşturmanız gerekir.
  • Araç parçalarıyla kolayca kimyasal etkileşime girdiği için parça ömrünü kısaltıyor.
  • Biyodizel üreten şirket sayısı çok az olduğundan merdiven altı tabir edilen kalitesiz yakıtlara rastlama ihtimalimiz standart dizel yakıtlara göre çok daha yüksektir.
  • Biyodizel yakıtların şu an için en verimli kullanım şekli standart dizel yakıtların içine biyodizel yakıt karıştırmak yoluyla elde edilmektedir.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section