Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Balon balığı zehrinden ağrı kesici ilaç üretilecek



Ülkemiz kıyılarında balıkçıların sıkça rastlamaya başladıkları balon balıkları, siyanürden 1200 kat daha güçlü bir zehre sahiptir. Kanada'da faaliyet gösteren bir ilaç firması balon balığının zehrinden çok etkili bir ağrı kesici üretmek için çalışmalara başladı. Kanadalı firma bu çalışmalarda kullanmak üzere Türkiye'den bir miktar balon balığı alımı gerçekleştirdi.

Son yıllarda Kızıldeniz'i geçerek Akdeniz ve Ege kıyılarımızda görülmeye başlayan balon balıkları hem ekosistem, hem diğer deniz canlıları hem de insan sağlığı için büyük bir risk oluşturuyor. Küresel iklim değişiklikleri sonucunda Süveyş Kanalında tuzluluk oranının değişmesiyle Akdeniz ve Ege kıyılarına kadar ulaşabilen balon balıkları siyanürden 1200 kat daha etkili bir zehre sahip. Kanada'nın ciddi ilaç firmalarından birisi balon balığının zehrini ekonomik açıdan değerlendirerek etkili bir ağrı kesicinin üretilmesi çalışmasında ileri bir aşamaya geçti. Pandemi süreci ilaç çalışmalarını olumsuz etkilemiş olsa da Kanada'da faaliyet gösteren ilaç firması, Türkiye ile temasa geçerek ülkemizden bir miktar balon balığı alımı gerçekleşirdi. 

Strese girdiğinde ya da başka bir canlı tarafından tehdit edildiğini hisseden balon balıkları vücutlarını şişirmeleriyle tanınıyor. Balon balıklarının kendi vücutları zehir üretmiyor ama yediği bir bakteri türü toksin türünde olduğu için balığın vücudunda zehir birikiyor. Ayrıca balon balıklarının çok sağlam ve kaliteli bir derisi var. Şu an için balon balığının derisinden çok sağlam ve şık ayakkabıların ilk partisi üretilmiş durumda. Çok yakın zamanda da ayakkabı mağazalarının vitrinlerinde balon balığı derisinden yapılmış ayakkabılar satışa sunulmuş olacak.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section