Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Acı biber tüketimi sağlıklı mıdır?

Çok eskilerden beri baharatların ve acı özellikli yiyeceklerin hastalıkların tedavisine yardımcı olduklarına dair yaygın bir görüş vardır. Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar da bu yaygın düşünceyi önemli ölçüde destekleyen bulgular ortaya çıkardı.

Vermont Üniversitesi’nden tıp profesörü Benjamin Littenberg ve asistanı Mustafa Chopan’ın yaptığı araştırmada 16 bin Amerikalının, 23 yıl boyunca takip edilen beslenme ve sağlık verileri takip edilmiş. Katılımcıların sonuçları incelendiğinde acı biber ve baharat kullananların uzun ve sağlıklı bir ömür sürme oranının kullanmayanlara oranla daha yüksek olduğu görülmüştür.

Uzmanlara göre çalışma çok ciddi verileri ortaya çıkarmış olsa da baharat ve acı biberin ömrü uzattığına dair kesin konuşmanın doğru olmayacağını söylüyorlar. Ancak acı biberin sağlık yönünden faydalı olduğu uzmanların büyük çoğunluğu tarafından kabul edilen bir gerçek. Acı biberin acı olmasını sağlayan maddenin adı kapsaisin. Kapsaisin maddesi mikroorganizmaların çoğalmasını sağlıyor ve yağ yakımını hızlandırarak obeziteyi önlemede yardımcı oluyor. Koroner kan akışını düzenleyerek hücresel mekanizmalarda önemli rol oynadığı da düşünülüyor.

Aslında acı biberin insanların ortalama yaşam sürelerine ilişkin yapılan ilk bilimsel çalışma bu değil. Çin’de gerçekleştirilen ve 2015 yılında The BMJ’de yayımlanan araştırmada da acı biber tüketimi ve toplam ölüm oranı arasında ters orantı olduğu anlaşılmıştı. Yeni araştırma sonuçları da ile bir önceki çalışmada elde edilen bulguları desteklenmiş oldu.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section