Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Yaşar Doğu kimdir?


Türk güreş sporunun efsane şampiyon güreşçisi Yaşar Doğu 1913 yılında Samsun'un Kavak ilçesine bağlı Karlı köyünde dünyaya geldi. Kendisi henüz bebekken babası 1. Dünya Savaşı sırasında şehit oldu. Bunun üzerine annesinin köyü olan Emirli'ye yerleştiler. Yaşar Doğu'nun çocukluğu bu köyde geçmiştir.

Çocukluk ve gençlik döneminde Karakucak güreşine ilgi gösterdi ve ünü kısa sürede yayılmaya başladı. Ankara'da askerlik hizmetini yaparken minder güreşçisi oldu. Hem askerde hem de askerden sonra milli mayoyla yaptığı güreşlerde artık ünü tüm ülkeye yayılmış durumdaydı.


1939-1951 yılları arasında pek çok müsabakada ülkemizi başarıyla temsil etti Yaşar Doğu'nun başarılarını kronolojik olarak şu şekilde sıralayabiliriz:

  • 1939 yılında Norveç'in başkenti Oslo'da düzenlenen Avrupa Şampiyonası' nda 66 kiloda ay-yıldızlı mayoyla mindere çıktı. Güreşte henüz çok acemi olmasına rağmen çıktığı dört müsabakanın üçünde rakiplerini yenerek Avrupa ikincisi oldu. 1939 da aldığı bir yenilgi Yaşar Doğu'nun kariyer hayatında milli mayoyla aldığı tek yenilgi oldu. O zaman bu milli takım için çok büyük bir başarıydı.
  • 1940 yılında İstanbul'da düzenlenen Balkan Oyunları'nda kariyerinin ilk şampiyonluğunu kazandı. İkinci Dünya Savaşı'nın ortaya çıkması sebebiyle güreş organizasyonları yapılamadı ve Yaşar Doğu güreş müsabakalarına altı yıl boyunca katılamadı. Ancak antrenmanlarını ve güreşi hiç bırakmadı.
  • 1946 yılında İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonası'nda sıtma rahatsızlığı ve 40 derece ateşe rağmen mindere çıktı. Güreştiği altı rakibini de yenerek 73 kiloda "Avrupa Şampiyonu" unvanını kazandı.
  • 1947 yılında Çekoslovakya'nın başkenti Prag'da yapılan Avrupa Şampiyonası'nda yine tüm rakiplerini yendi. Yaşar Doğu, 73 kiloda hem serbest hem de grekoromen stilde Avrupa şampiyonluğuna kazandı.
  • 1948 yılı Yaşar Doğu'nun güreş kariyeri için zirve noktası oldu. 1948 Londra Olimpiyatları'nda mindere beş defa çıktı ve beşinden de galip ayrılarak adını efsaneler arasına yazdırdı.
  • 1949 yılında İstanbul'da düzenlenen Avrupa Şampiyonası'nda bir kez daha altın madalyaya uzanarak 1951'de yapılacak olan Dünya Şampiyonası'na katılma hakkı kazandı.
  • 1951 yılında Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de düzenlenen Dünya Şampiyonası'nda mücadele eden tüm güreşçilerimizin tamamı şampiyonluk kazanmış olarak yurda döndüler. Milli takımdaki diğer güreşçilerimiz  Celal Atik, Nurettin Zafer, Haydar Zafer, Nasuh Akar, Ali Yücel, İbrahim Zengin ve Adil Candemir'di.


"Türk Güreşinin Babası" lakabıyla anılan efsane güreşçimiz milli mayoyla çıktığı 47 güreşten sadece bir kez yenilgiyle ayrıldı. 46 galibiyetinin 33'ünü ise tuşla kazandı.  1955 yılında milli takımın başında antrenör olarak gittiği Helsinki'de ciddi bir kalp krizi geçirdi. Doktorlar artık dinlenmesini tavsiye etse de O, milli takımın başında olmaya devam etti. 1961'de Ankara'da geçirdiği ikinci kalp krizi sonrasında hayata veda etti. Efsane güreşçinin kabri Ankara Cebeci Askeri Şehitliği'nde bulunuyor.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section