Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Oleik asit nedir, hangi besinlerde bulunur, faydaları nelerdir?

Günlük hayatta kullandığımız zeytinyağı, ayçiçek yağı ve diğer yemeklik yağların temel kimyasal yapısını içinde bulunan yağ asitlerinin miktarı ve bu yağ asitlerinin değişik kombinasyonları belirler. Yağ asitleri, doymuş ve doymamış yağ asitleri olarak iki çeşittir. Oleik asit, tekli doymamış yağ asidi sınıfında yer almaktadır. Bu asit, vücudumuzda özellikle kalp ve damar sağlığımızın korunmasında olmak üzere sayısız fayda sağlar.


Oleik asidin kimyasal özellikleri

Yağlar, yüksek enerji içerirler ve yağ içinde çözünmüş halde bulunabilen A, D, E, K vitaminlerini içinde barındırmaları açısından beslenmeyle doğrudan ilgilidirler. Bu yazımızda yağların barındırdığı tekli doymamış asitlerin vücutta ne gibi faydalar oluşturduğunu anlatmaya çalışacağız. Oleik asidin, tekli doymamış bir yağ asidi olduğunu unutmayalım.

Zeytinyağı, tekli doymamış asit barındırması açısından en zengin besin maddesidir. Doğal zeytinyağı,  % 20 oranında çoklu doymuş yağları ( PUFA )  barındırırken, % 80 oranında içinde oleik asidinde yer aldığı tekli doymamış yağ gruplarını (MUFA) ve antioksidan özellikli bileşikleri barındırır. Akdeniz diyetinde bolca zeytinyağı kullanıldığını biliyoruz. Bu diyeti uygulayan insanlarda kalp ve damar rahatsızlıklarının daha az oluştuğu bilimsel olarak görülmüştür. Oleik asidin bu rahatsızlıkları tetikleyen faktörleri baskıladığı ve kalp-damar sağlığının korunmasında çok etkili olduğu bilinmektedir. Oleik asit vücudumuzda en çok bulunan yağ asidi türüdür. Vücudumuzdaki yağ asitlerinin yarısı oleik asittir. 

Oleik asidin vücudumuzdaki faydaları 

  • Kan basıncını dengeler
  • İyi huylu kolesterolü ( HDL ) artırarak damar sertliğini geriletir.
  • Kolesterol seviyesini dengeler.
  • Enfeksiyonu önler.
  • Yağların yakılmasını sağlar. (zayıflama amaçlı diyette mutlaka zeytinyağı olmalıdır.)
  • İnsülin hassasiyetini iyileştirir ve glikoz seviyesini dengeler.
  • Yüksek oleik asit içeren zeytinyağı, kanser gelişimi riskinde azalmayla ilişkili olduğu tıbbi olarak bulunmuştur.
  • Beyin aktivitelerinin artmasında yardımcı olur.
  • Hasarlı cilt onarımında etkilidir.
  • Ruh halinin iyileşmesi ve stresin azalması konusunda etkilidir.

Oleik asit zengini besinler hangileridir?

Zeytinyağı, Fındık yağı, Kanola yağı, fındık, ceviz, antep fıstığı, badem, ayçiçeği yağı, mısır yağı, çam fıstığı ve Tahin günlük beslenmemizde mutlaka olması gereken oleik asit bakımından zengin besinlerdir.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section