VPN, Kişiler arası ya da bir şirketin şubeleri arasındaki gizlilik derecesi yüksek bilgi aktarımında kurulan sanal özel ağlar olarak tanımlanabilir. Virtual Private Network kelimelerinin kısaltılmış halidir.
VPN , sizin ya da işletmenizin internet dünyasında gizliliğini sağlayan, kötü amaçlı yazılımlardan, hackerlerden ve onların saldırılarından koruyan yüksek güvenlikli şifreleme (kripto) yöntemidir.
VPN, birçok farklı internet protokolünü ve gelişmiş bilgi teknolojilerini bir birlikte kullanır. Bir bilgisayardan karşı taraftaki diğer bilgisayara uzanan kriptolu bir internet tünelidir.
VPN'ler bilgisayarınız ya da mobil cihazınıza iki farklı yapıda ağ çözümleri sunar. Bunlar, donanım bazlı veya yazılım bazlı çözümlerdir.
VPN protokolleri genel olarak işletim sisteminize dahil edilmiş haldedir. Yapmanız gereken bir VPN sağlayıcısı bulmak ve o sağlayıcının ayarlarını girerek VPN üzerinden internete bağlanmaktır. Her VPN sağlayıcısına güvenmeyin.
İnternet üzerinde kısa bir araştırma yaparak sizi en güvenli şekilde gizleyecek VPN sağlayıcıları hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Bilgisayarınızda arama kısmına VPN yazarsanız sizin VPN ayarlarınızla ilgili bölümlere ulaşmanızı sağlayacaktır.
Windows 10 işletim sisteminin yüklü olduğu bilgisayarınızda tanımlamış olduğunuz bir sanal özel ağ (VPN) bağlantısı, restoran, kafe, kütüphane veya havaalanı gibi genel bağlantıya açık yerlerde çalışırken şirketinizin ağı ve İnternet kimliğiniz için daha güvenli bir bağlantı ve erişim sağlamaya yardımcı olacaktır.