Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Sadun Boro Kimdir?


1928 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Dünya çevresini yelkenli teknesiyle dolaşan Türk denizcidir. Denize tutkusu çocukluk ve gençlik yıllarında dayanır. O yılların geçtiği Kadıköy / Caddebostan sahilinde sandallarla geçirdiği çocukluk yılları onu gelecekte denizde gerçekleştireceği büyük macerasına hazırlık aşaması gibiydi. Lise yıllarında ufak ta olsa bir yelkenli tekne sahibiydi.

Galatasaray Lisesi mezuniyetinin ardından yüksek öğretim amacıyla 1948 yılında İngiltere' ye giderek Manchester Üniversitesi' nde Tekstil Mühendisliği eğitimi aldı. Yüksek öğretim mezuniyetinin ardından 1952 yılında 11 metre uzunluğundaki  "Ling" adlı tekneyle bir İngiliz maceracıyla beraber İngiltere'den Karayip Adaları'na uzanan Atlantik aşırı yolculuğu gerçekleşirdi. O zamanlar Cumhuriyet gazetesinde bu gezinin anıları bölümler halinde yayınlandı. Aynı gezinin anıları 2004 yılında "Bir Hayalin Peşinde" adlı bir kitapla sevenlerine aktarıldı.


Sadun Boro'nun en büyük emeli, teknesiyle bir dünya turu gerçekleştirmekti. Bu amaçla 1963 yılında 10.5 metre uzunluğundaki "Kısmet" adlı teknenin imalatına başlandı. 1965 yılında Alman asıllı eşi Oda Boro ile birlikte dünya turu için yelken açtı. Bu uzun yolculuğa daha sonra Kanarya Adaları'nda sahiplendikleri kedileri "Miço" da katıldı. Takvimler 15 Haziran 1968 tarihini gösterdiğinde Kısmet adlı tekne dünya turunu tamamlamış ve İstanbul kıyılarına geri dönmüştü.

1969 yılında seyahat sürecinin anılarını anlattığı "Pupa Yelken" isimli kitabı yayımlandı. Bu kitap o yıllarda gençlerin hayal kapılarını araladı. O yıllarda 17 yaşında olan Alim Sur, kitabı okuduktan hemen sonra yelkenli ve motorsuz bir tekne ile Marmaris'ten İstanbul'a gitmek üzere yola çıktılar. Bu yolculuk tamamlanamadı  ve Rodos yakınlarında alabora oldular. Hayalini yarım bırakan Alim Sur 2003 yılında teknesiyle dünya turuna çıkarak Sadun Boro'nun izinden gitti ve başarılı oldu.

1980 yılından ölüm yılı olan 2015 yılına kadar Bodrum'da yaşayan Sadun Boro bu yıllarda güney Ege'deki koyların korunması için çalışmış, pek çok gazete ve dergide doğa ve deniz sevgisine vurgu yapan yazılar yazmıştı. Sadun Boro, 5 Haziran 2015 yılında 87 yaşında iken aramızdan ayrılmıştır.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section