Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Ultrason cihazı komadaki hastalar için umut oldu

Koma durumundaki hastaların normal hayatlarına dönebilmeleri için düşük frekanslı ultrason sinyallerinin kullanılabileceği bildirildi. Bu yöntemin daha öncelerde denendiği ancak ilk kez komadaki hastalar için bu kadar ciddi bulgular elde edildiği açıklandı.


Umutlu haber Kaliforniya'dan geldi

2016 yılında Kaliforniya Üniversitesi'nden (UCLA) Martin Monti liderliğindeki bir sağlık ekibi uzun süredir komada olan 25 yaşındaki bir erkek hastaya düşük frekanslı ultrason sinyallerini hastanın beynine düzenli olarak göndererek hastayı komadan çıkarmayı başarmıştı. Sinyallerle uyarılan beyin talamusu güçlenerek hastanın uyanmasını sağladı. O günlerde ekibin başındaki Martin Monti doktorların bu tür durumlarda şanslı olabileceklerini ve olayın şans eseri oluştuğunu düşünse de bu yöntemin umut ışığı olabileceğini de düşünüyordu.


Çok ağır hastalar komadan çıkmayı başardı

Şimdilerde Monti ve arkadaşları beyin durumları minimal pozisyonda bulunan iki hastayı daha aynı tekniği kullanarak komadan çıkarmayı başardılar. Üstelik bu sefer komadan çıkan hastaların kendi kendine iyileşme ihtimali 2016 yılındaki hastaya göre çok daha düşüktü. Durumları daha ağır olan bu hastalar komadan çıktı, bilinçleri yerine geldi ve sorulan sorulara cevap vermeye başladılar. 

İyileşme oranı 3'te 2

Kaliforniya Üniversitesi'nde psikoloji ve nöroşirurji profesörü olan Martin Monti, bu seferki hastaların kendi kendilerine iyileşmiş olma ihtimallerinin yok denecek kadar az olduğunu, uyguladıkları yöntemin 3 hastanın ikisinde iyileşme sağlamasının büyük bir umut ışığı yaktığını belirtti.


Sistemin hastalara uygulanması

Prof. Monti ve ekibinin yaptığı çalışmada düşük yoğunluklu ultrasonik sinyaller yayan bir cihaz, hastanın beyninin yakınına konuldu ve 10 dakikalık bir süre içinde 10 kez 30 saniyelik sinyal gönderimi uyguladılar. Bu bir nebze beyin için ultrasonik terapi olarak adlandırılabilir. Bu sinyalleri alan beyin talamusu her geçen gün iyileşme gösterdi. İyi tolore edilebilir bir tedavi geliştiren araştırmacılar, bu tedavinin daha kolay uygulanabilir olması için çalışmalarına devam ediyorlar

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section