Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Turbolu araçlarla ilgili yanlış bilinenler ve bunların doğruları

Turbo sistemi ve turbolu araçlarla ilgili internette ve forum sitelerinde pek çok yanlış bilgi dolaşıyor. Bilgi kirliliği bu kadar fazla olunca turbo sistemi olan araçlara sahip olanların da kafalarında pek çok yanlış bilgi yerleşmiş oluyor. Bu yanlış bilgiler ile kullanılan araçlarda hem yakıt ekonomisi hem de motor ömrü ile ilgili sıkıntılar da ortaya çıkabiliyor Sizler için turbolu araçlar hakkındaki yanlış bilgileri ve bu bilgilerin doğrularını araştırdık.

Turbo sistemi 1500-2000 devire gelmeden devreye girmez.

Doğrusu : Araç kontağı çevrilip egzoz gazı üretilmeye başladığı andan itibaren turbo sistemi devreye girer ve türbini döner. Sadece siz gaza basarak belli bir devire ve belli bir düzende egzoz gazı çıkışına kadar tam turbo basıncı üretilmez. Motor rölantide bile çalışsa turbo sistemi devrede olur. Az miktarda da olsa turbo basıncı vardır.

Turbolar çabuk bozulur 100 bin km de turbo ölür.

Doğrusu : Bu tamamen yanlış bir bilgidir. Turbo fanları motora göre çok daha yüksek devirlerde çalışırlar ve düzenli bakıma ihtiyaçları vardır. En önemli husus turbonun sağlıklı olarak yağlanmasıdır. Turboların yağlanmasında motorun yağı kullanılır. Siz otomobilinizin bakımını düzenli olarak yapıyorsanız, yağ değişimlerini periyodik olarak zamanında yaptırıyorsanız turbo sisteminin 100 bin km dayanabileceği yönündeki hurafeden uzaksınız demektir.

Turbolar yakıt tüketimini azaltırlar

Doğrusu Turbo daha az yaktırmaz ama araçtaki yakıttan alınan verimin yükselmesini sağlar. Daha az yakan bir araç istiyorsanız daha küçük boyutlu araçlara ve daha düşük motor hacimlerine yönelmeniz gerekir. Küçük hacimli bir motora turbo sistemi dahil ettiğinizde motorun yakıt tüketimi bir miktar artar ancak motordaki verim artışı çok daha fazla olur. Motorda güç artışı olur. 

Turbolu araçlar rampada zorlanıyorsa düşük devirde daha çok gaza basılmalı

Doğrusu : Benzinli ya da dizel olsun turbolu araçlarda tork değeri daha yüksektir. İnsanların kafasında bu tork gücüne güvenerek rampada düşük devirde gaza daha fazla yüklenerek hem güç artışı hem de yakıt tasarrufu olacağına dair yanlış düşünce oluşur. Oysa yapılması gereken aracı bir alt vitese düşürerek turbo gücünden daha fazla ve verimli istifade etmektir. Zaten araç kendisini toparladığında bir üst vitesi isteyecektir. 

Araç kullanımı sonunda turbo soğusun diye 5-6 dakika beklemek

Doğrusu : Modifiyeli (stock) turbolu araçlarda turbonun soğuması için ekstra turbo soğutma sistemleri ekleniyor. Bu tür yüksek performanslı araçlarda duruş sonrasında motoru kapatmadan önce 5-6 dakika beklemek mantıklı olabilir. Günlük olarak kullanılan araçlarda aracınızın kontağını kapatmadan önce 30 saniye kadar beklemek sizin normal aracınız için yeterli bir süredir.

Madem turbo aracı güçlendiriyor hemen bir turbo taktırayım

Doğrusu : Arabayı turbolu hale getirmek hiç te öyle sanıldığı kadar kolay bir şey değildir. Bir çok ayar ve bir çok detaylı işlem yapılması gerekir. Bu da size maddi olarak büyük bir yük ve geniş bir uğraş zamanı anlamına geliyor.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section