Trafik kazası sonrası hangi önlemleri almalıyız?



Trafik kazasından sonra alınması gereken önlemler nelerdir?

Trafikte ne kadar dikkatli olursanız olun, ne yazık ki diğer sürücülerin trafik kurallarına uymaması veya kötü hava şartlarından dolayı trafik kazası geçirebilirsiniz. Bir kaza anında ne yapılacağını bilmek can ve mal güvenliği açısından çok önemlidir. Bu tür olaylardan sonra yaralanmayı önlemek için, olay hakkında daha fazla bilgi için kaza durumunda alınabilecek önlemleri kontrol edebilirsiniz.

Bir kaza durumunda, öncelikle kişi hem kendisi hem de trafik için panik olmaksızın bir güvenlik tehlikesinden kaçınmak için gerekli önlemleri almalıdır. Daha sonra duruma göre polis, ambulans ve kurtarma ekipleri gibi yardım gruplarına haber vermelidir. Bu ekipleri harekete geçirmek önemlidir. Olası bir kaza ile bağlantılı olarak alınan önlemler, kazanın ölümcül, yaralı veya sadece maddi hasar olmasına bağlı olarak ayrı ayrı incelenebilir.

Kaza anında yanınızda bulunması gereken belgeler

Trafik Kazası Tutanağı, Ehliyet, Araç Ruhsatı, Sigorta Poliçesi, varsa Kasko Poliçesi

Yaralanmalı veya ölümlü kazalarda yapılması gerekenler

Kaza meydana geldiğinde durmalı, kontağı kapatmalı, el frenini çekmeli, çalışıyorlarsa dörtlülerinizi trafik açısından güvenlik tehlikesi oluşturmamak amacıyla yakmalı, aracınızın önüne ve arkasına belirli bir mesafe bırakarak reflektörleri  yerleştirmelisiniz. Kazanın fotoğrafını çekmeden aracı kesinlikle hareket ettirmemelisiniz.

Mali kayıplar dışındaki acil durumlarda ilk yardım hayati önem taşır. Birçok kazada ilk yardım eksikliğinden dolayı ölümler meydana gelmektedir. Ayrıca maalesef yanlış ilk yardım nedeniyle olumsuz durumlar ortaya çıkmaktadır. Bir kaza durumunda önce sakinleşmeli ve derhal araçtan inmelisiniz. Güvenliğinizi sağladıktan sonra, varsa araç içindeki yaralı kişiyi araç dışında güvenli bir yere taşıyınız. Yaralanma veya ölüm durumunda sağlık ekiplerine haber vermelisiniz. Aynı zamanda, ilk yardım eğitimi olmadan insanların müdahale etmesine izin vermemelisiniz. Ayrıca, ilk yardım personeli olmayanların kazazedeyi rahatsız etmesine izin vermeyin. Bir kaza sonucu ölüm veya yaralanma gibi acil eylem gerektiren durumlar dışında, aracı veya kaza mahallini terk etmemelisiniz.

Sadece maddi hasarlı kazalarda yapılması gerekenler

Yalnızca mal hasarı kazalarında anlaşma sağlanabiliyorsa , sözleşmede kararlaştırılan kazaların kaydını tutmalısınız. Kabul etmiyorsanız polise veya jandarmaya haber vermelisiniz. Maddi hasarlı bir kaza olması durumunda, trafik polisine haber verildiği takdirde, sorumlu kişi gelene kadar olay yerinden ayrılmamalısınız. Trafik polisi, trafik kazası tespit raporu hazırlar ve kaza raporlarını ve izlerini kaydeder.

Tags :-

Yorum Gönder

0 Yorumlar