Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Tavuk karası (Gece körlüğü) nedir, Tavuk karası nasıl tedavi edilir?


Tıp literatüründe adı " retinitis pigmentosa " olan gece körlüğü yada diğer bir adıyla tavuk karası hastalığı, zayıf ışık ortamında ya da geceleri görmenin zorlaştığı nadir görülen genetik bir hastalıktır. Tavuk karasının nedenleri, belirtileri ve tedavisinde izlenen yolları yazımızın detayında sizler için araştırdık.


Tavuk karası hastalığı genetik bir rahatsızlık olduğu için sonradan görülmesine çok nadir olarak rastlanır. Bu hastalığı olan kişiler, çok büyük bir ihtimalle dünyaya geldiklerinde bu hastalığa sahip kişilerdir. Gözün retina tabakası, görme hücrelerinin bulunduğu kısımdır. Bu hücrelerden yapı ve işlev olarak özelleşmiş olan " rod " adlı hücreler, zayıf ışıkta veya gece karanlığında görmeyi kolaylaştıran hücrelerdir. 

Tavuk karası  hastalığı rod adlı hücrelerin bozulmasıyla ve işlevini kaybetmeye başlamasıyla ortaya çıkar. Gece körlüğü olan insanlar loş ışıkta görmekte ciddi sorunlar yaşarlar. Az ışıkta hareket etmekte ve araç kullanmakta zorluk çekerler. Genelde çocukluk yaşlarında ortaya çıkmaya başlasa da genetik olarak bu hastalığa sahip olan insanlarda herhangi bir yaşta da ortaya çıkabilir. Bu hastalığa rastlama oranı erkeklerde daha yüksektir.


Tavuk karasının sonradan ortaya çıkmasında pek çok neden olabilir. Bu nedenleri şu şekilde listeleyebiliriz:
  • Göz tansiyonu (Glakom)
  • Göz tansiyonunda kullanılan ilaçların yan etkileri
  • Diyabet (şeker hastalığı)
  • İleri yaşlarda ortaya çıkan katarakt problemi
  • A vitamini eksikliği
  • Gözün kornea tabakasının yuvarlak halden oval şekle dönüşmesi (keratokonus )
  • Rod hücrelerinin yapısındaki bozulmalar

Tavuk karasının belirtileri ve tedavisi

Gece körlüğünün tek belirtisi ışığın az olduğu bir ortamda görme olayında zorluk yaşanmasıdır. Hastalık ilerledikçe böyle ortamlarda görme yetisi tamamen kaybedilebilir. Böyle bir şikayet durumunda hiç vakit kaybetmeden bir göz doktoruna müracaat etmek gerekir. 

Az ışıkta görmemizi sağlayan rodopsin maddesi A vitamini olmadan üretilmez. A vitamini yetersizliğinde bu madde azaldığı için rod hücreleri işlevini zaman içinde yitirmeye başlar. İlk tedavi olarak A vitamini yönünden zengin bir diyet programıyla başlanır. Balık, süt, süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler ve yumurta tüketmek gerekir. Doktorun uygun görmesi durumunda A vitamini takviyeleri alınır. Rod hücrelerinin bozulması ile bu hastalığa sahip olanlar için görme kaybı diğer nedenlere oranla çok daha fazladır.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section