Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

San Marco Meydanı - Venedik, İtalya

San Marco Meydanı'nın tarihi

San Marco Meydanı, İtalya'nın Venedik bölgesinde yer almaktadır. Meydanın tarihi arka planı 8-9. Yüzyıl öncesine dayanıyor. Venedik şehri, 8-9. Yüzyılda büyük bir kanal ile ayrılmış iki büyük ada şeklindedir. Kent 1160 yılında ıslah çalışmaları ile büyük bir değişim geçirdi. O zamanlar meydan, kent yetkililerinin siyasi kararlarını açıkladığı Markus kilisesinin önündeki küçük bir alandı. San Marco Meydanı batıda Ala Napoleonica ve Ekümenik ile, kuzeyde Procuratia ve güneyde Florian ile çevrilidir. Ortada, köşeye yakın, Aziz Mark'ın çan kulesi vardır ve kule  en ünlü Venedik yapılarından biridir. 99 metre yüksekliğindeki kuleye terasından serbestçe manzara seyredilebilir. Meydandaki güvercinler çoğu turistin ilgisini çekiyor. İnsanlara çok alışkınlar ve karşınızdan meydana gelip elinizden yemek yiyebilirler.

Ünlü şehir planlamacısı Kevin Lynch San Marco Meydanı'nı, "Venedikteki San Marco Meydanı, şehrin genel doğasına ve mahallenin dar ve dolambaçlı doğasına tamamen aykırı olan çok çeşitli ve zengin bir alandır. Kentin önemli öğelerinden olan Büyük Kanala sağlam bir bağı vardır. Aynı zamanda farklıdır ve iki alana bölünmüştür: "Piazza" ve "Piazetta" ve birçok benzersiz karakter olan San Marco Bazilikası, Çan Kulesi, Dükler Sarayı, Kütüphan’yi  içerir. İnsan daima bölgeyle açık ve net ilişki kurar her noktasında yerini belirleyebilir" şeklinde tanımlamıştır.

Meydanı sınırlayan yapılar 

Bazilika ve Dükler Sarayı doğu, Procuratie Vecchie ve saat kulesi kuzey, NapoleonicWing-batı, Procuratie Nuove ve kütüphane ise güneyde yer alıyor. Venedik şehri, şehrin baskın merkezine (San Marco Meydanı) ve onu destekleyen alt merkezlerine sahiptir. Üçüncü boyuttaki mimari formlar karşılaştırıldığında, kiliselerin ve kulelerin yüksekliğinin hiçbirinin San Marco Meydanı'ndaki Çan Kulesi “campaline” kadar baskın olmadığı görülüyor. San Marco Meydanı ve çevresi bağlantı elemanları; köprüler, kaldırımlar,yaya yolları,  merdivenler  ile birbirine bağlanır.

Procuratie Vecchie 

1170 yılında meydanın günümüz formuna genişlemesinde, 2 katlı arkadlı yapı olan Procuratie Vecchie meydanın kuzeyine inşa edildi. Üst düzey memurların konut ve ofislerini içeren bu bina, artık zemin kattaki dükkan ve restoranlar için, üst kattaki ofisler (projektör daire) için kullanılıyor.

Saat Kulesi

Procuratie Vecchie'nin doğu tarafındaki saat kulesi, Mercerie Caddesi'nden (şehrin en işlek caddesi) meydana gelen ana girişlerden biridir. İnşaat 1496'da başladı. 1502-1506'de genişletildi. Güneydeki kanaldan bakılınca iki sütunun arasından yataydaki etkiyi tamamlayıcı niteliktedir.


San Marco Bazilikası

Bina ilk olarak 828'de Venedikli tüccarlar Mark'ın kutsal emanetlerini  çaldığında inşa edildi. Bu, DÜKLER SARAYI'nda geçici bir yapıydı. Yeni kilise, 976 ayaklanması sırasında ateşe verildi. 978'de yeniden inşa edildi ve 1063'te bugünkü halini aldı. 13. yüzyılın ilk yarısında kiliseye giriş lobi alanı ve binanın ön cephesi yapılmış, mozaiklerin çoğu tamamlanmış ve kubbeler daha da yükseltilmiş, kubbeler Gotik mimari tarzında yeniden inşa edilen dükler sarayına uyum sağlaması açısından kurşunla kaplandı.

Ala Napoleonica

Yapı 1810 yılında Giuseppe Maria Soli (Napolyon dönemi) tarafından neo-clasic uslupta yapılmıştır, günümüzde müze yapısı (Museo Correr) olarak kullanılıyor.

Procuratie Nuove

Yapının inşasına 1586 yılında yapına başlanıp 1640 yılında Jacopo Sansovino tarafından tamamlanmıştır. Giriş katında  kafe ve ticaret amaçlı dükkanlar yer almaktadır.Üst katları eski ofisten sonra (procuratie vecchie) literatürde “yeni ofis” şeklinde geçmektedir.

Saint Mark Kütüphanesi

Yapımına 1537 yılında başlanmıştır. Venedik mimarisinin yön değiştirmesini en iyi temsil eden yapıdır. Yapının anıtsal niteliği, sivil mimari örneklerinden oldukça uzaktır. San Marco Meydanındaki cafe ve restaurantlar her zaman canlı, hem gündüz hem de akşam güzel müzik dinleyebilir, özellikle akşamları sokakta bir şeyler içebilir, bir yerlerde dinlenebilirsiniz.

Kaynak: Kent Akademisi Dergisi

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section