Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Sağlıklı beslenme ve güçlü bağışıklık sistemi

Sağlıklı ve kaliteli bir yaşamda iyi beslenme önemli bir rol oynar. Vücudun yaşamsal işlevlerini sürdürmesi için gerekli besin maddelerinin yeterli ve dengeli alınması, yaşam kalitesinde olumlu bir değişikliğe yol açabilir. Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olabilmemiz için mutlaka sağlıklı beslenmeli ve hareketsiz bir yaşamdan uzak durmalıyız. İşte sağlıklı beslenme önerileri...


Sebze ve meyve tüketin

Sebzeler diyetimizin büyük bir parçası olmalıdır. Sağlıklı olmak için ihtiyacımız olan vitamin, mineral ve antioksidanların çoğu vücudumuza meyve ve sebzeler yoluyla girdiğinde sebzelerden çok az kalori alırız. Bu özelliklerinden dolayı sebzeler beslenmemizin temelini oluşturmalıdır. Her öğünde tabağınıza daima sebze ekleyin. Birçok farklı meyvenin ve sebzenin tüketilmesi, kilonuzu kontrol etmenize ve birçok hastalığı (kanser, kardiyovasküler hastalık) önlemenize olanak tanır. Önemli bir husus, mevsimlik meyve ve sebzelerin kullanılmasıdır.

Öğünlerinizde farklı besin gruplarına yer vermeye gayret edin

Tabağınızın dörtte birini bir protein kaynağına (ör. et, tavuk, balık), dörtte birini sebze grubuna (buharda pişirilmiş sebzeler veya salata) ve geri kalanını bir karbonhidrat kaynağına (bulgur, esmer pirinç, tahıllar vb.) ve yoğurt, kefir, ayran gibi süt ürünlerini tercih ettiğinizde dengeli bir ana öğün yaparsınız.

Doğru yağları seçin

Doymamış yağlar (özellikle zeytinyağı) bakımından zengin bir beslenme, kalp hastalığı riskini azaltır. Günlük beslenmenizde doymuş yağları sınırlayın. Yüksek yağlı etleri, yağlı süt ürünlerinden,  krema, paketlenmiş ürünler, trans yağlar, fast food, cips  gibi tercihlerden kaçının . Yemeğinizi hazırlarken kızartma yerine buharlama, haşlama, ızgara ve fırınlama yöntemlerini kullanın.  Kuruyemişlerden  tadını çıkarın, ancak yağlı tohumların kalorisi yüksek olduğu için onları ölçülü tüketin.

Tam tahıllar ve lifli gıdalar tüketin

Tüketilen karbonhidratların türüne ve miktarına dikkat edin. Saf şeker kaynakları ve rafine undan yapılan yiyecekler yerine baklagiller (nohut, mercimek, barbunya gibi), lifli tahıllar, taze ve kuru meyveler, tokluğu artıran, rahatsızlığı önleyen ve kabızlığı önleyen sebzeleri tercih edin.

Bolca su için

Günde en az 8-10 bardak su içmeye özen gösterin çünkü vücut ısısı dengesini kontrol eder, sindirim ve tokluğu sağlar, metabolizmayı hızlandırır ve vücuttaki birçok reaksiyona katılır.

Egzersizden vazgeçmeyin

Sağlıklı bir yaşam tarzına ve sağlıklı bir diyete egzersiz rutini ekleyin. Yaşam koşullarınıza en uygun ve düzenli olarak yapabileceğiniz egzersiz  türünü seçin. Daha güçlü bir bağışıklık sistemi için demir, çinko, selenyum ve magnezyum yönünden zengin besinleri ihmal etmeyin. D vitamini seviyenizi kontrol ettirin.

Etiketler

Yorum Gönder

1Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Yorumunuzu buradan gönderebilirsiniz

Top Post Ad

Ads Section