Safiye Ali Kimdir?
Safiye Ali, Türk tıp tarihinin ilk kadın doktoru olarak bilinir. Safiye Ali, Almanya'da okuyup çalıştıktan sonra Türkiye'de kadınların seçilme hakkı için önemli bir mücadele verdi. 2 Şubat 1894'te doğdu. Türkiye Cumhuriyeti'nde tıp eğitimi veren ilk kadın ve ilk kadın doktor. Anne ve çocuk sağlığı konusunda çalışan tanınır. Mesleki çalışmalarının yanı sıra İstanbul'da başlayan ve Türk kadınlarının oy hakkı için mücadele eden feminist hareketine katıldı.
Tanınmış bir aileye mensuptu
Osmanlı döneminde çeşitli faaliyetlerle tanınan bir ailenin üyesidir. 6 kişilik bir ailenin en genç ve en akıllı kızıdır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde ailesi çeşitli hizmetlerle biliniyordu. Dedesi Hacı Emin Paşa, 17 yıl Mekke şeyhi olarak görev yaptı ve beş faal vakıf inşa etti. Yangında babasını kaybeden Safiye Ali, dedesi Emin Paşa'nın Valideçesme'deki konağında büyümüştür.
Safiye Ali'nin eğitim hayatı
İstanbul'da Amerikan Kız Koleji'nde okudu. Kolejden Ocak 1916'da mezun oldu. Birinci Dünya Savaşı sırasında maddi zorluklara rağmen Almanya'ya gitti ve Würzburg Üniversitesi'nde tıp okudu.
Amerikan Koleji'nden mezun olduğu için zorluk çıkaran Bavyera Eğitim Bakanlığı, sınavda aldığı birincilik karşılığında Safiye Ali'ye 'Doktor Adayı' unvanını verdi. İstanbul'a döndükten altı hafta sonra kadın ve çocuk hastalıkları konusunda uzmanlaşmak için Almanya'ya döndü. İşte eşi Dr. Ferdinand Krekeler (daha sonra Ferdi Ali) ile evlendi. Haziran 1923, Türkiye'de ilk kadın, icazetnamesi alarak ve eşi ile Cagaloglun'da muayenehane açtı.
Doktorluğun çok ötesinde işlere imza attı
İstanbul'da beş yıl doktor olarak çalıştı ama anne-çocuk sağlığına yaptığı hizmet tıbbi araştırmadan daha fazlasıydı. Bu süre zarfında Amerikan Koleji'nde açılan ilk kız okulu açılışında jinekoloji ve obstetrik dersleri vererek kızlara tıp öğreten ilk kadın öğretmen olma tarihini de yazdı.
Safiye Ali, sütten kesilmiş 1 yaş sonrası hasta ve güçsüz çocuklara bakmak için Hilal-i Ahmer Kadın Merkezi Hanımlar Merkezi Küçük Çocuklar Muayenehanesi'ni kurdu. Safiye Ali, profesyonel kariyerinin yanı sıra İstanbul'da başlayan kadın aktivizmi girişimlerine katılarak Türk Kadınlar Birliği’nin Sıhhiye Komisyonu başkanlığı olarak fuhuşla mücadele için çalıştı.
Kanser teşhisi konulduktan sonra Türkiye'den ayrıldı ve Almanya'ya yerleşti. II. Kariyerine, sağlığı İkinci Dünya Savaşı'nda savaşmasına izin verene kadar devam etti. 5 Temmuz 1952'de Dortmund'da yaşamını yitirdi.