Comments

Bilgigetir.com Arama Motoru

Atatürk'ün manevi kızı Sabiha Gökçen kimdir?


Sabiha, 22 Mart 1913 yılında Bursa'da Hayriye Hanım ve vilayet başkatibi Mustafa İzzet Bey' in kızı olarak dünyaya geldi. Daha öncesinde babası Edirne defterdarı olarak vazifeliydi ve Jön Türk olduğu iddiasıyla Bursa'ya sürgün edilmişti. Hayatının en acı tecrübesini çok küçük yaşta iken anne ve babasını kaybederek yaşamıştı. Küçük Sabiha'nın bakımını yine küçük sayılabilecek yaştaki abisi Neşet üstlenmişti.

Hayatının dönüm noktası : Küçük Sabiha Atatürk'le tanışıyor

Atatürk 1925 yılında Bursa'ya gelmişti. Öksüz ve yetim olan küçük Atatürk'ün Bursa'da kaldığı Hünkar Köşkü Sabiha'nın yaşadığı eve çok yakındı. Israrla köşke gidip geldi. Sabiha henüz 12 yaşında iken Atatürk' le tanışma fırsatını bulmuş ve okumayı ne kadar çok istediğini ve hayallerini Atatürk' e aktarmıştı. Atatürk küçük kızı çok sevmişti. O'nu abisinin iznini alarak evlat edindi ve Ankara'ya götürdü.

Çankaya İlkokulu küçük Sabiha'nın hayallerinin başlangıç noktası oldu. Manevi babasının yanında rahat ve mutlu bir çocukluk geçiriyordu. İlkokulun ardından Arnavutköy Amerikan Kız Koleji ve Üsküdar Amerikan Lisesi' nde eğitimine devam etti. Son dereceli bir eğitim hayatı sürdürürken yakalandığı rahatsızlık sonucu eğitimini yarıda bırakmak zorunda kaldı. Heybeliada ve Viyana'da tedavi gördü. Bu sırada yeni bir dil öğrenmek için çabalıyordu. Bir süre Paris'te yaşayarak Fransızcasını geliştirdi. 

Sabiha, Gökçen soyadını alıyor

Atatürk, 1934 yılında kabul edilen soyadı kanunu ile Sabiha'ya Gökçen soyadını verdi. 1935 yılında Türkkuşu'nun açılış töreninde yapılan planör gösterileri Sabiha Gökçen'in içinde havacı olmaya dair ateşi yakmaya yetmişti. Bu heyecan Atatürk'ün de dikkatini çekmişti ve kızını aynı yıl Sivil Havacılık Okulu'nun planör eğitimi kursuna yazdırdı.

Sabiha Gökçen'in Havacılık Serüveni

1935'te Türk Hava Kurumu'nun Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu'na girdi. Ankara'da yüksek planörcülük brövelerini aldı. Gökçen 7 erkek öğrenci ile birlikte Kırım Rusya'ya gönderildi ve orada yüksek planörcülük eğitimini tamamladı.

1936'da Eskişehir Askeri Hava Okulu'na girdi ve burada aldığı özel eğitimden sonra askeri pilot oldu. Eskişehir'de 1.Tayyare Alayı'nda bir süre staj yaptı ,avcı ve bombardıman uçakları ile uçtu.1937 yılında Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı'nın da katıldığı bir törenle kendisine Türk Hava Kurumu Murassa (İftihar) Madalyası verildi. 30 Ağustos 1937'de askeri uçuş brövesi aldı.

Sabiha Gökçen 1938'de Balkan devletlerinin davetlisi olarak, uçağıyla Balkan turu yaptı. Türkiye'ye dönüşünün ardından Türk Hava Kurumu Türkkuşu'na "Başöğretmen " tayin edildi ve 1955'e kadar bu görevini başarıyla sürdürdü. 1953 ve 1959'da davet üzerine ABD'ye giden Sabiha Gökçen, Türk toplumunun ve Türk kadınının tanıtımı üzerine çalışma ziyaretlerinde bulundu

1996'da havacılık kariyerinin en büyük ödülünü aldı. Amerikan Hava Kurmay Koleji'nin mezuniyet töreni için düzenlenen Kartallar Toplantısına  onur konuğu olarak katıldı. Maxwell Hava Üssü'nde yapılan törende "Dünya Tarihine adını yazdıran 20 Havacıdan biri" olarak seçildi. Sabiha Gökçen bu ödüle layık görülen ilk ve tek kadın havacı oldu.

1996'da 83 yaşında olmasına rağmen Falcon 2000 uçağıyla  Fransız pilot Daniel Acton eşliğinde bir uçuş gerçekleştirdi. Bu uçuş, Sabiha Gökçen'in son uçuşu oldu. 22 Mart 2001 tarihinde yaşlılığa bağlı nedenlerle hayatını kaybetti.23 Mart 2001 tarihinde Ankara Cebeci Askeri Şehitliğinde ebediyete uğurlandı.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section