Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Pontiac marka arabaların 50 yıllık serüveni

Otomobil şirketleri bazen çok tutulan bir modelin üretimini bırakarak yeni bir modelin tasarımı ve üretimi aşamasında yanlış kararlar alabilirler. Bu yanlış kararlar uzun bir tasarım ve üretim süresini kapsıyorsa şirketler hanelerine zarar yazabilirler. Hatta bu yanlış kararlardan dolayı batabilirler. Bu yazımızda sizlere Pontiac markasının 50 yıllık serüveninden bahsedeceğiz. Pontiac firmasını batmaya sürükleyen Aztek modeli hakkında bilgiler vereceğiz. Sözü çok fazla uzatmadan geçmişten kapanışına kadar Pontiac hakkındaki bilgilere hızlıca bakalım.

Pontiac Otomobillerinin 50 Yıllık Serüveni

Pontiac GTO
















Sizlere bahsetmek istediğimiz araba markası Amerikan Pontiac firması. Aranızda Pontiac firmasını duyanınız epeyce fazladır. Pontiac arabalar aslında Amerikan otomobil kültürünün çok önemli bir parçasıdır. Bu firma Amerikan otomobil kültürüne ilk imzasını 1960'ların başında atmıştır. General Motors'un (GM) alt firması olarak faaliyet sürdüren Pontiac firmasının 1960 yılında ürettiği GTO modeli pek çok gencin odasına posterini asacak kadar sevdiği bir modeldi. Bu araba dışarıdan bakıldığında mükemmel bir görüntüye sahipti ve 6.6 lt ve 7.5 lt lik çok güçlü motorları vardı. 

Pontiac Firebird

Firebird modeli 1970-2000 yılları arasında dört jenerasyon olarak üretildi ve firma gerçekten çok ciddi satış rakamı ve karlılığa ulaştı. Pontiac firması Firebird modellerinde V8 motoru öne çıkarmıştı. Bu model, ses, görüntü, hız  kriterlerine göre tam bir Amerikan spor arabası olduğunu yıllarca kanıtladı. 2000 yılı sonuna kadar satışlarını başarılı bir şekilde devam eden firma 2001 küresel mali krizinde bu tür spor araçların diğer seri üretim araçlara göre pahalı kalması ve yakıt ekonomisi talepleri üzerine yeni bir karar aldı.

Pontiac Aztek 

Firma daha ekonomik bir araç üretmek için karar aldı ve Aztek modeli doğdu. Pontiac Aztek, geçmişteki atalarıyla hiç benzerliği olmayan, tasarım ve motor özellikleri olarak GTO yada Firebird modellerinden en ufak bir karakter taşımayan bir araç olarak 2000-2005 yılları arasında üretilmeye devam etti. Aztek, 3.4 lt hacminde bir motora sahipti ve sadece 185 hp gücü vardı. Daha da kötüsü bu araç 4 ileri otomatik şanzımanlıydı. 


Corvette C7 ve Pontiac Aztek

Aracın dış görünüşü ise tam bir fiyaskoydu. İşin ironik tarafı ise Pontiac Aztek ile Corvette C7 tasarımcısının aynı kişi olmasıdır. İki modeli yan yana koyduğunuzda aynı tasarımcı tarafından tasarladığını düşünmek biraz zor. GM yönetiminden gelen yanlış karar sonucu üretilen Aztek modeli Pontiac firmasını gerçekten içinden çıkılmaz bir mali zorluğa düşürdü.2005 yılından sonra Aztek üretimini durdurarak yeni spor üretimi planlayan Pontiac, bunda başarılı olamayınca 2010 yılında GM tarafından kapatılmak  zorunda kaldı.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section