Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Yumruk atan Mantis karidesinin özellikleri


Mantis karidesinin genel özellikleri

Peygamberdevesi  karidesinin bir diğer adı mantis karidesidir. Pasifik ve Hint okyanusunda yaşarlar. Bu hayvanın boyutları genellikle 10 ile 38 cm arasındadır. Şimdiye kadar bulunan en uzun mantis karidesi 46,1 cm'dir. Mantis karidesi, görme yeteneği ve reseptörleri sayesinde çok güçlü bir hayvandır. Sert gövdesi parlak kırmızı, turuncu, yeşil veya mavidir. Bu renkli canlı yaklaşık 6 yıl yaşar. Ana besin kaynakları yumuşakçalar, küçük balıklar ve kabuklu deniz canlılarıdır. Okyanusta yaşayan bu canlılar, kendilerini okyanus dibindeki kayalarla kamufle ediyorlar. Görme ve reseptörler çok gelişmiştir. Gözleri hem birbirinden bağımsız çalışır hem de birlikte çalışır. Öndeki iki kolları sayesinde avını etkisiz hale getirir.

Mantis karidesi dünyanın en güçlü yumruğuna sahiptir

Bu hayvanların laboratuvarlarda ve akvaryumlarda tutulması çok zordur. Çünkü güçlü kollar sayesinde camı çok rahat bir şekilde kırabilir. Genellikle plastik kaplı ortamlarda saklanırlar. Renklerinden dolayı çok şirin görünseler dahi avlarını yumruk atarak etkisiz hal getiriyorlar. Korkunun rengini bile ayırt edebilecek güçlü gözlere sahip mantis karidesleri dünyanın en güçlü ve en hızlı yumruklarını atıyorlar. Yumrukları o kadar hızlı ve güçlüdür ki yumruk attıkları zaman çok büyük bir ısı oluşturur, suyu kaynatır ve anlık ışık çıkartırlar. Adeta profesyonel bir boksör gibi yumrukları ve sezileri çok güçlü olan bu hayvanların attıkları her yumruk 22 kalibrelik bir silahtan çıkan kurşundan daha hızlı ve daha güçlüdür.

Söylenenlere göre peygamberdevesi (mantis)  karideslerinin güçlü kol yapısı ve kurşun gibi yumruklarına biz insanlar sahip olsaydık bir yumrukla 2 katlı binayı yıkabilir veya çeliği rahatlıkla parçalayabilirdik.

Mantis karidesinin gözleri yüksek görme yeteneğine sahiptir

Bunun yanı sıra dünyanın en karmaşık görsel sistemine sahip peygamberdevesi (mantis) karidesleri her iki gözünü birbirinden bağımsız hareket ettirebildikleri gibi 12 farklı ışını algılayabilen göz yapıları sayesinde insanların algılayamadığı renkleri, mor ötesi ışınları, ultraviyole ışınları, kızıl ötesi ışınları rahatlıkla algılamaktadır. Hatta gözleri o kadar ileri seviyededir ki korkunun rengini ve insandaki kanser hücrelerini dahi algılayabilecek güçtedir.

Bilim dünyası bu karidesin tüm özelliklerini araştırıyor

Bilim insanları bu canlının güçleri, görme yeteneği gibi moleküler yapıları gibi birçok özellikleriyle ilgili çalışmalara devam ediyor. Çünkü her türlü kabuklu canlının kabuğunu kırabilen, akvaryum camını patlatan  bu yumruklar ön ayağının kabuğuna zarar vermiyor. Bilim adamları bu moleküler yapıyı; askerler için daha hafif ve daha güçlü bir zırh oluşturmak, otomobilleri ve diğer araçları güçlendirmek hatta sporcuları travmalardan koruyacak yapıyı kullanmayı amaçlıyor. Ayrıca göz yapılarını da inceleyip kanserli hücreleri önceden saptamayı hedefliyorlar.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section