Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Omega 3 nedir, Omega 3 yönünden zengin besinler hangileridir?

Son yıllarda, yaşam tarzları değiştikçe ve sağlıklı ve dengeli beslenmenin zorlaşması nedeniyle besin takviyelerinin kullanımında önemli bir artış olmuştur. Ülkemizde ve dünyada en çok kullanılan besin takviyelerinden biri balık yağıdır. Omega-3 yağ asitleri, yiyeceklerle birlikte alınması gereken çoklu doymamış yağ asitleridir. Vücudun omega-3 ihtiyacı anne karnında başlar ve çocukluk, ergenlik, yetişkinlik ve yaşlılığa kadar devam eder. Ana omega-3 türleri: eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA). Yetişkinler için EPA ve hamile, emziren anneler ve çocuklar için DHA önemlidir. Yetişkin çalışmalarında omega-3'lerin vücutta iltihaplanmayı önleyerek ve kötü kolesterolü (LDL) düşürerek hücre duvarını koruyarak bağışıklık sistemini güçlendirdiği gösterilmiştir.


Omega 3 çocuklarda büyüme, gelişme ve beyin gelişimi gibi birçok faktör üzerinde çalışır. Oxford Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, DHA'da omega-3 bitki besinleri kullanan 7 ila 9 yaş arasındaki çocukların daha iyi okuduğunu anlamaya sahip olduğunu buldu. Aynı çalışmada, DHA'da yüksek düzeyde omega-3 kullanan çocukların da daha iyi uyku düzenine sahip oldukları bulundu. Özellikle beyin ve sinir sisteminde önemli fonksiyonları olan omega 3 eksikliğinde öğrenme güçlüğü, unutkanlık, cilt hastalıkları, çocukların gelişimini geciktirme · kemik ve eklem hastalığı · kolesterol · kanser gibi pek çok sağlık sorunu bulunmaktadır. Bunu önlemek için sağlıklı ve dengeli omega 3 yağ asitleri beslenmeli, bu mümkün değilse doktorunuza danışmalı ve balık yağı takviyesi kullanmalısınız.

Omega 3’ün faydaları

  • Omega 3; Bilişsel işlevler, kardiyovasküler sağlık, kanserin önlenmesi ve diğer birçok vücut işlevi için önemli ve gerekli olan bir yağ asidi türüdür.
  • Araştırmalar, omega-3 yiyecekleri yiyen hastaların daha düşük depresyon ve anksiyete semptomlarına sahip olduğunu göstermiştir.
  • Omega-3 göz sağlığı için iyidir. İnsanların yeterli DHA'ya sahip olmaması durumunda görme sorunları olabileceği gözlemlenmiştir. Omega-3 içmek görme kaybı ve körlük riskini azaltabilir.
  • Hamilelik sırasında omega 3 almak, çocuklarda zeka artışı, daha iyi iletişim ve sosyal beceriler, azalan davranış bozuklukları, gelişimsel bozukluk riskinin azalması ve çocuklarda otizm ve beyin felci riskinin azalması gibi etkilere sahiptir.
  • Omega-3'lerin çocuklarda dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun semptomlarını azalttığı gösterilmiştir.
  • Omega-3'lerin kullanımı, davranış sorunlarını iyileştirmede çok etkilidir. Omega-3'ün şizofreni ve bipolar bozukluğu olan hastalarda davranış bozukluklarını azalttığı gösterilmiştir.
  • Omega-3 bağırsak kanseri riskini % 55 oranında azaltır.
  • Uyku alışkanlıkları için faydalıdır.
  • Omega-3 tüketimi cilt sağlığı için önemlidir. Cildin nem dengesini sağlar, kırışıklıkları ve yaşlanmayı önler.

Omega-3 yağları yönünden zengin yiyecekler

Balık ve deniz ürünleri (özellikle soğuk suda yetiştirilen somon, ton balığı, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar, hamsi balığı, midye, deniz tarağı) Keten tohumu, chia tohumu, ceviz, Keten tohumu yağı, soya yağı, kanola yağı Yumurta, yoğurt, süt, koyu yeşil yapraklı sebzeler, taze fesleğen, asma yaprağı, pişmiş brokoli, kurutulmuş tarhun otu, kuru nane.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section