Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Nemrut Dağı heykelleri ve seyir terasları


Nemrut Dağı heykelleri nerededir?

Nemrut Dağı heykelleri, Adıyaman il merkezine 87 km ve Kahta ilçesine 43 km uzaklıkta yer almaktadır. Dünya harikası olarak tescillenmiş bu tümülüs, Toros Dağları'nın doğu bölümünde 2206 metre yüksekliktedir. Tümülüsün bulunduğu tepe Fırat Nehri havzasına ve ovaya hakim bir konumdadır.

Kommagene Kralı 1.Antiochos için yapılmış bir anıt mezarın üzerine çakıl taşları yığılarak bir tümülüs oluşturulmuş, bu tümülüsün etrafına ise tahtlar üzerinde dev heykeller yapılmıştır. Doğu terasındaki heykellerin boyları 10 metre kadar olup devasa tahtlar üzerine oturtulmuşlardır. Tahtların üzerinde ise 237 satırdan oluşan Kral 1. Antiochos'un Nomos adı verilen siyasi ve dini içeriklerle yazmış olduğu vasiyeti bulunur. Bu terasın kuzey ve güneyinde karaliyet aile bireylerinin stelleri bulunur. Bu terasta heykellerin önünde Altar adı verilen ateş sunakları ve bu sunakların yanında ise oturan aslan heykeli bulunmaktadır. Ziyaretçilerin güneşin doğuşunu izledikleri teras doğu terasıdır.


Batı terasında da tıpkı doğu terasında olduğu gibi tahtlarında oturur vaziyette dev heykeller bulunur. Kral 1. Antiochos'un heykeli de bu terasta yer alır. Bu terasta ayrıca, astrolojiyle ilişkili bir aslan horoskop kabartması da yer alır. Kabartma üzerine kazınmış tarih, 7 Temmuz 62 gününü göstermektedir. Bu tarih,  Kral 1. Antiochos'un tahta çıkış tarihidir. Ziyaretçiler gün batımını bu terastan izlemektedirler. Nemrut Dağı kuzey terasında ise doğu ve batı teraslarını birbirine bağlayan 180 metrelik bir tören yolu bulunmaktadır. Kuzey terasında tamamlanmamış stel ve kaideler yer alır.


Nemrut Dağı'na nasıl gidilir?

Nemrut dağına tırmanış için en uygun zaman aralığı Nisan ayı başı ile Ekim ayı sonudur. Tırmanışlar Adıyaman il merkezinde veya Kahta ilçe merkezinde düzenlenen turlar şeklinde gerçekleştirilmektedir. Dileyen ve araçları uygun arazi taşıtı olanlar kendi araçlarıyla da tırmanabilirler.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section