Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Misis Köprüsü nerededir? Misis Köprüsünün tarihi hakkında genel bilgiler


Adana şehir merkezine 27 km uzaklıkta bulunan Misis Antik Kenti içinde yer alan bu tarihi köprü Adana' ya gelindiğinde mutlaka gezilip görülmesi gereken tarihi bir mekandır. Neolitik Dönem'e ( M.Ö 6000 ) dayanan tarihiyle halen dimdik ayakta durmaktadır. Tarihi kayıtlardan anlaşıldığına görr Misis kentini Truva'nın meşhur kahramanlarından Mopsus kurmuştur. Bu kent sırasıyla Hitit, Asur, Makedonlar, Selevkos'ların eline geçmiş, Roma ve Bizans dönemlerinde de önemini korumuştur. Milattan sonra 8.yüzyıldan itibaren imar görmüş ancak çok fazla sayıda savaşa da sahne olmuştur.

1517 yılında Osmanlı hakimiyetine giren bölgede 1542 yılında yapılmış olan Havraniye Kervansarayı ve 1646 yılında yapılan tek kubbeli bir mescit halen sağlamlığını koruyarak varlığını devam ettirmektedir. Şu an antik kent içerisinde ayakta kalan daha eski eserler ise M.S  4. yüzyıla ait olan mozaikler, 9 gözlü taş köprü, akropolde bulunan surlar ve şehir kalıntılarıdır. Misis ile Ceyhan nehri arasında yer alan Sirkeli Höyüğü' nün tarihi de Neolitik Dönem' e (M.Ö 6000) kadar uzanır. Höyüğün yanında bir kaya üzerine oyulmuş 2 adet aş kabartma bulunmaktadır. Bu kabartmaların Hitit dönemine ait yol işareti olduğu tahmin edilmektedir.

Nasıl Gidilir?

Köprü ve antik kent, Ceyhan nehri kenarında yer almaktadır. Adana'dan Ceyhan ilçesine geldiğinizde antik kente yerel veya kişisel kolay ulaşım imkanları mevcuttur.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section