Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Louisa May Alcott kimdir? Hayatı ve eserleri


Louisa May Alcott 29 Kasım 1832, Germantown, Pennsylvania'da doğdu. Çoğumuz Amerikalı yazar Louisa May Alcott'u klasik Küçük Kadınlar'dan tanıyoruz. The Little Men, Jo ve ailesi devam filmleri yazdı, ancak hiçbiri Küçük Kadınlar kadar ilgi görmedi. Öyle ki The Little Women'ın yazarından önce geldi ve Louisa May Alcott hakkındaki bazı detaylar her zaman derin kaldı. Louisa hayatının çoğunu, Ralph Waldo Emerson, Theodore Parker ve Henry David Thoreau ile büyüdüğü Boston ve Concord, Massachusetts'te geçirdi. Eğitimi, Boston'daki Yenilikçi Kilise Okulunda ve daha sonra evde babası tarafından yönetildi. 

Alcott kısa süre sonra babasının karısına ve dört kızına bakamayacağını anladı; Luis Alcott'un ailesinin iyiliği için ömür boyu süren kaygısı, ütopik bir toplum olan Fruitlands'in başarısızlığından sonra başladı. Genç bir kadın olarak kadın hakları mücadelesine ve köleliğin kaldırılmasına katıldı. Bir yandan aile bütçesine katkıda bulunmak için öğretmen, hemşire, dadı ve temizlikçi olarak çalışırken aynı zamanda entelektüel mücadelelere devam etti. Sonunda yazmaya başladı.


Çeşitli masal denemelerinden oluşan ilk kitabı 1854'te yayınlandı. 1860'da makaleleri ünlü edebiyat dergisi Atlantic Monthly'de yayınlandı. Alcott ayrıca didaktik çocuk hikayeleri yazdı. 1868'de yayınlanan "Küçük Kadınlar" romanı, büyük bir edebi başarı oldu ve klasik eser yazarları arasında adından söz ettirdi. Yazarın Küçük Kadın'ı yazması yalnızca 10 haftasını aldı. Yazar o sırada 35 yaşındaydı ve günlüğüne o sırada üzerinde çalıştığı hikayeyi pek beğenmediğini çünkü kızlardan hoşlanmadığını yazmıştı. Kız kardeşleriyle oynadığı tuhaf oyunların ilginç olacağıyla ilgili çok fazla düşüncesi yoktu ve bu pek olası değildi. 

The Little Women (Küçük Kadınlar) romanının ana temaları aşk, dayanışma, ölüm, savaş ve barış, kendi idealleri arasındaki çatışma ve kişinin ailesine ve topluma karşı sorumluluğudur. March kardeşleri - Erkek çocuğu gibi davranan yazar adayı Jo, güzel kıyafetlere ve zenginliğe özlem duyan Meg, narin ve kırılgan Beth, arsız ve romantik Amy - Amerikan İç Savaşı nedeniyle New England'da hayatta kalmaya çalışıyor. Yoksullukla mücadele eden kızlar, babaları savaş halindeyken kişilikleri farklı olsa da, ortak hedefleri dini rehberlik altında iyi insanlar olmaktır. 

Roman, kadınların zamanın katı cinsiyet normlarının öngördüğü geleneksel rolleri devralmak yerine kendi yaşam tarzlarına karar verebileceklerini gösterdi. Küçük kadınlar, genç okuyucuların kolaylıkla bağ kurabileceği gerçekçi ama faydalı bir aile hayatı resmi oluşturdu. Küçük Adam: Joe Boyle'da Jose Boys ile Yaşam (1871) ve The Joe Boys ve How They Became (1886); Küçük Kadınlardan sonraki iki başarılı yapıtı olarak yerini aldı. 1854'te Louise May Alcott, birkaç Fable denemelerini toplayan ilk kitabını yayınladı. Makaleleri daha sonra popüler edebiyat dergisi Atlantic Monthly'de yayınlandı. 


Mektuplarını toplayan kitap 1863 yılında yayınlandı. 1871'de yayınladığı ve Jo'nun kocası ile birlikte bir okul kurmasını anlatan "Küçük Erkekler" ve 1886'da yayınlandığı "Jo'nun Çocukları" roman dizisini tamamladı. 1870’te "Eski Kafalı Kız" yayınlandı. 1871'den 1879'a 6 cilt halinde yayınlanan "Jo Teyze'nin Karalamaları" ile 1876’da yayınlanan "Sekiz Kuzen" ve devamı "Gül Açarken" ile büyük bir okur kitlesi oldu. 1870'de Avrupa'ya yaptığı bir geziye ve New York'a birkaç kısa yolculuğuna ek olarak, hayatının son 20 yılını Boston ve Concord'da, uzun süre hasta olan annesine ve giderek umutsuz kalan babasına bakarak geçirdi. 

Annesi 1877'de öldü. Louisa May Alcott, bekar olmayı seçen bir kadın ve dindar bir feministti. Ama yeğenini evlat edindi. Hayatının son yıllarında kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesi konusunda Amerika'nın önde gelen isimlerinden biri haline geldi ve arkadaşları Elizabeth Drew Stoddard ve Anne Moncor Crane gibi isimler onun yanında yer aldı ve mücadelelerini beraber sürdürdüler. Bu arada, Amerikan İç Savaşı sırasında tıbbi hizmetlerinin bir yan etkisi olan cıva zehirlenmesi nedeniyle sağlığı kötüleşti. Louisa May Alcott, babasından iki gün sonra 55 yaşında 6 Mart 1888'de öldü.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section