Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

La Sagrada Familia, Barcelona, İspanya

La Sagrada Familia, Barselona, İspanya

Açık adı Templo Expiatorio de la Sagrada Familia (Kutsal Aile Kilisesi) olan bazilika, muhteşem mimarisi, Barselona şehrinin son derece pürüzsüz şehir planlamasında ulaştığı yüksekliği, ihtişamı, manevi değeri ile ünlüdür. Sagrada Familia'nın inşası 1882'de mimar Francesc del Villar'ın neo-Gotik tarzında başladı, ancak 1883'te mimar ile kiliseyi inşa eden kilisenin yöneticileri arasında bir anlaşmazlık çıktığında, çalışmalarına devam etmek için Gaudούν seçildi. Dahi mimar Gaudi, dağınık bir modernist tasarımla devam ederek tüm tasarımları alt üst etti.

Bilinen kiliselerden çok farklı. İç mekan çok özel, çok ferah ve havadardır. Gaudí kiliseyi tasarlarken doğadan ilham aldı. Eserlerinin çoğunda yapraklar, ahşap sütunlar var. Ağaçlardan bazıları gerçekten harika.

Bu büyük bazilikanın inşası, bazen mali sorunlar nedeniyle, bazen de planların büyük yapısı ve karmaşıklığı nedeniyle uzun zaman almıştır. Gaudi, hayatının son 14 yılını  burada yaşayarak ve çalışarak geçirdi. Gaudi çok ince düşünüyor. Yaptığı veya çizdiği her çizgi kilisede bir anlam ifade ediyor. La Sagrada Familia'da hiçbir duvar dik değildir; hiçbir sütun düz değildir. Başınızı nereye çevirirseniz çevirin, bir hareket vardır. İç mekanda bu dinamizme seramikler, mozaikler ve çeşitli taşlar eklenirken, katedralin cephelerini dolduran yüzeydeki zarif el yapımı ilahi figürler oldukça büyüleyici etkiye sahip.

Gaudi 1926'da öldüğünde sadece Sagrada Familia'nın Doğu  İsa’nın Doğumu Cephesi, bu cephedeki kulelerden biri olan  Kilise içindeki Apsis ve Kripta‘yı tamamlanabildi. İspanya İç Savaşı 1936'da patlak verdiğinde, kilise inşaatı 1950'lerde bir grup mimar tarafından durduruldu ve yeniden başlatıldı.

Gaudi'nin ölümü ile çeşitli kesimlerden eleştiri geldi. Salvador Dali: "Sanatçısı olmadan bir projeye devam etmeyi düşünmek ihanettir. Şehrin ortasında çürük bir diş gibi kalmasına izin verin. " Tahminlere dayanan son projenin muhalifleri, binanın mimari tarzı ve tasarım açısından çok şey kaybettiğini iddia ediyor. Gaudi'nin kilisede taş kullanma isteğine cevaben, bitirme projesinde beton kullanımı mimarın fikirlerine saygısızlık olarak nitelendirildi. 

Şehrin MoMa yöneticisi Daniel Giralt, "Gaudi'nin ruhunu taklit etmek imkansız" dedi. İnşaatın bitmesi ve Gaudi'nin çalışmalarının devam etmesi gerektiğini söyledi. Öte yandan bir mimari yapının resim sayılamayacağını, kilisenin mimarı kutsallaştırmak için değil, projeye saygı duymak için tamamlanması gerektiğini iddia edenler de var.

La Sagrada Familia Bazilikası Doğu Cephesi

Çeşitli çiçekler, hayvanlar, meyveler ve insan figürleriyle rengarenk bir atmosfere sahip olan doğu cephesi, Gaudi'un el yazısının en belirgin alanıdır. Bu bölümde sağda imanı, solda umudu, ortada merhemeti simgeleyen üç kapı vardır. Kaplumbağa ve bukalemun gibi doğal formlar altında, İsa ve Vaftizci Yahya'nın soyağacının yazıldığı ve uyarlandığı sütun olan Mısır'a Uçuş, Masumların Katliamı, Yusuf ve çocuk İsa gibi Hıristiyan kültür hikayeleri tartışıldı.

Sagrada Familia Bazilikası Batı Cephesi

Çile cephesi olarak adlandırılan bu cephe, Subirach tarafından üretildi. Bugün kiliseye girişlerin batı tarafında olduğunu görüyoruz. Kaplumbağalar, bukalemunlar gibi doğal formlar, Mısır'a uçmak, masum, Joseph ve çocuk İsa'nın katliamı, İsa'nın soyağacının sütunu, Vaftizci Yahya gibi Hıristiyan kültürünün hikayeleri ele alınarak planlanmıştır. Halen inşaatı devam eden La Sagrada Familia Bazilikası'nın Güney Cephesi'nde putları, şeytanları, yozlaşmayı ve günahı temsil eden figürler ile Tanrı’ya yükseliş ve cenneti temsil eden semboller işlenmiştir.

Gaudi, tasarımında alçı modellerini kullandı. Ortada 45 metre yüksekliğe kadar yükselen, yaklaşık 5 metre yüksekliğinde ve 2 metre genişliğinde 1/10 ölçekli bir model bile yaptı. Gaudí ayrıca kilisenin çatısına asılan bir limon kiriş ve ağırlık sistemi icat etti. Passion Facade'deki bu sistem bir gergi sistemini anımsatıyor, ancak gelen yüklerin basıncına dayanacak şekilde tasarlanmıştır. Farklı renklerde granit ve yeşil-altın Venedik camından yüksek ve görkemli ayaklarla kaplı, orman hissi uyandıran kilisenin orta kısmında görülebilir.


La Sagrada Familia'da toplam 18 çan kulesi bulunuyor. Bu kulelerin en büyüğü tamamlandığında 170 metre yüksekliğindedir. On iki tanesi İsa'nın 12 havarisini sembolize ediyordu. 4 kule, Mesih'in etrafındaki 4 İncil'i sembolize eder ve kalan en yüksek kule İsa'dır. En büyüğünden biraz daha küçük olan ikinci kule Meryem'i simgeliyordu. Kulelerin birçok şekli ve sembolü var. Sarmada Familia bazilikasının bir diğer özelliği de Barselona'nın eşsiz manzarası. Bu anı yaşamak için bazilikanın tepesine çıkın ve  spiral merdivenleri kullanın. Döner merdiven üzerinde eşsiz manzarayı görebilirsiniz.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section