Bilgigetir.com Arama Motoru

Kuzey Işıkları Nasıl Oluşur, Aurora Nedir?


🔴 Kuzey Işıkları Nasıl Oluşuyor?

Kuzey ışıkları olarak ta bilinen ancak, sadece kuzey kutbunda değil güney kutbuna yakın bölgelerde de görünen olağanüstü bir ışık olayıdır.  Bu ışıkların kaynağının güneş olduğunu söyleyebiliriz. Ancak güneşten dünyaya ulaşan ışın dalgaları değil, ışık ışınlarından çok daha yavaş hareket eden yüklü parçacıkların dünyamızın manyetik alanıyla etkileşmesi sonucu oluşurlar.



🔴 Kuzeydeki Renklenme Güney Kutbu'nda Oluşur mu?

Aurora veya kutup kutbu, gökyüzünün kutup bölgelerinde görülen doğal bir radyasyondur ve bunun sonucu, dünyanın manyetik alanının güneşin yüklü parçacıkları ile etkileşimidir. Kuzey enlemlerinde bu etkiye kuzey ışıkları veya aurora borealis denir. Güney enlemlerindeki oluşum olan Aurora Australis (güney ışıkları) benzer özelliklere sahiptir. Bununla birlikte, Antarktika, Güney Amerika ve Avustralya'daki daha yüksek enlemlerde bulunur.



🔴 Kutup Işımalarının Bilimsel Açıklaması

Güneşimizin sürekli patlamaları vardır. Bu patlamalar neredeyse her dakika meydana gelir ve parçacıklar, çoğunlukla elektronlar ve protonlar, Güneş'in yerçekimi alanından gaz haline kaçar ve saatte 500 kilometreye varan hızlarda hareket eder. Astronomide bu fenomen, Güneş rüzgarı denir. Güneş ışınları ışık hızında hareket ettiğinde, yüklü parçacıklar halindeyken yaklaşık  8 dakika içinde dünyaya ulaşırlar, uzayda birkaç gün dolaşırlar ve dünyamızın etrafındaki manyetik kalkanlara ulaşırlar. Yüklü parçacıklar yere yaklaştıkça Dünya'nın manyetik alanına düşer.

Doğrudan Dünya'ya hareket etmek yerine, parçacıklar manyetik alan çizgilerinin etrafında döner ve kutuplara doğru hareket etmeye başlar. Bu ilerleme sırasında atmosferdeki partikül ve gaz alışverişi başlar. Genellikle oksijen ve azot gazları gibi pozitif veya negatif yüklü olmayan havayı iyonlaştırır.

Ancak bu fazla zaman almaz. Elektronlar atomlarına döndüklerinde (rekombinasyon), bu atomlardan ışık yayılır. Bu ışıklar, özel bir görüntü gösteren kuzey ışıklarıdır. Işıkların farklı renklerinin nedeni, farklı miktarlarda enerji alışverişidir. Örneğin, kırmızı ışık dalga boyuna bağlı olarak daha az enerji alırken, mor daha düşük bir enerji dalga boyuna sahiptir.



🔴 Kuzey Işıkları Turistlerin İlgisini Çekiyor

Güney ışıklarından daha popüler olan kuzey ışıklarını, Kuzey Kutbu'na yakın ülkeler izliyor. Kanada, Finlandiya, Norveç, İzlanda ve İskoçya, Kuzey Işıklarının görülebildiği ülkelerden bazılarıdır. Finlandiya'da ışıkları takip etmek için tasarlanmış cam tavanlı Eskimo tarzı oteller, Kuzey Işıklarını görmek isteyen turistlerin ilgisini çekiyor.

Güney ışıkları, Güney Kutbu'na yakın olan Güney Amerika, Antarktika ve Avustralya'dan görülebilir. Ayrıca Aurora Borealis sadece Dünya'da görülen bir olay değil, aynı zamanda Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün'de de farklı şekillerde görülebiliyor.

Tags

Top Post Ad

Below Post Ad