Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Kışın zorlu hava şartlarında güvenli araç kullanmanın ipuçları

Kışın zorlu hava şartlarında araç kullanmak sadece bir yerden başka bir yere gitmek demek olmuyor. Aynı zamanda hem kendi güvenliğiniz hem de araçta bulunan diğer yolcuların güvenliğini sağlamak durumunda kalmak ciddi bir sorumluluktur. Böyle havalarda araç kullanmak potansiyel olarak tehlikeli bir süreçtir. Yağmurlu, karlı, buzlu, veya sisli havalarda güvenli araç kullanmanın bazı ipuçları vardır. Gelin hep beraber göz atalım...

Sisli havada güvenli araç kullanımı


Yoğun sisli havalarda araç hızınızı azaltın. Böylece yolda önünüze çıkabilecek farklı tehlikelere tepki verecek yeterli zamanınız olur. Görüş mesafesi yok denecek kadar az olması durumlarında aracınızı güvenli bir yere park ederek yoğun sisin geçmesini bekleyin. Eğer sisin yoğun olduğu havada araba kullanıyorsanız aracınızın radyosunu kapatıp pencereyi açın. Bu şekilde etrafınızda olup bitenleri duyarak kısmen dahi olsa sınırlı görüş imkanını telafi edebilirsiniz. Sisli havalarda uzun farları yakmayın. Sis küçük su damlacıklarından oluştuğundan bu damlacıklar ışığı yansıtıp görüş mesafenizi kısaltır. Bu şartlarda kısa farlarınızı veya sis farlarınızı açarak yolu ve diğer araçları daha rahat görürsünüz. Yol ortasından gitmeyin kendi şeridinizden gidin.

Siyah buz üzerinde araç kullanma


Siyah buz fark edilmesi çok zor olduğundan tehlikelidir. Geceleri far ışığı buzdan yansıyacağından bununla yolun buzlu olup olmadığını fark edebilirsiniz. Yollar siyah buzlu olduğunda araç kullanmak zorunda iseniz köprü ve viyadüklerden geçerken çok dikkatli olun. Köprülerde arabaların savrulmasını önlemek için yollar tuzlansa bile tuz hızlı bir şekilde köprünün eğimli yerlerinden akar kaybolur. Siyah buzlu yollarda yapılabilecek en riskli şeylerden biri frene basmaktır. Yolun buzlu kısmına yaklaşmadan önce tekerlekler buzlu yola henüz temas etmeden bile ayağınızı frenden çekmelisiniz. Eğer hızınız yüksek ise frene birden yüklenmek yerine ayağınızla hafifçe basmak daha iyidir. Aksi taktirde aracınız kontrol edilemeyecek şekilde savrulabilir.

Araç savrulmaya başlarsa ne yapmalı?


Önce ayağınızı gaz pedalından çekin, frene basmayın. Frene yüklenmek aracın ağırlık dengesini bozarak kontrolü kaybetmenize sebep olur. Düz vitesli araba kullananlara gazdan ayağı çekip vitesi boşa almaları önerilir. Ancak uzmanlara göre bu doğru değil. Vitesi boşa almak için elinizi direksiyondan çekmeniz gerekir ki bu da kontrolü kaybetmenize neden olur. Çarpmamaya çalıştığınız yöne değil, gitmek istediğiniz yöne bakın. Panik halinde arabanın savrulduğu yöne bakarsanız oraya odaklanırsınız ve bilinçaltınız direksiyonu o yöne çevirmenizi sağlar.

Şiddetli yağmurda araba kullanmak


Şiddetli yağmurda arka sis farlarınızı açmanız arkadaki sürücünün onu fren lambası sanıp frene basmasına sebep olabilir. Islak zeminlerde bu herkes için tehlikeli durumdur. Yağmur yağmaya başlar başlamaz farlarınızı açın. Bu diğer araçların sizi daha iyi fark etmesini sağladığı gibi azalan görüş mesafesinde yolu daha iyi görmenizi sağlar. Hız sabitleyicisini kullanmayın. Hız kontrolünü sizin yapmanız hız değişimleri sayesinde oluşan ağırlık dengesi, ıslak ve kaygan yolda bile yola daha iyi tutunmanızı sağlar. Hız sabitleyici sistem bu dengeyi sağlayamadığından kayma ve savrulma beraberinde gelir.

Yağmurda çok hızlı araç kullanmıyorsanız bile hidroplaning riski her zaman vardır. Hidroplaning, aracınız bir su birikintisindeyse suyun tekerleklerle yol arasında kaygan bir tabaka oluşturmasıdır. Bu da lastiklerin yerle temasını keser. Bu durumda direksiyonu sakın çevirmeyin, hemen ayağınızı gaz pedalından çekin. Sonra yavaş ve kısa aralıklarla frene basın. Önünüzde derin su birikintisi varsa geri dönün aksi halde aracınızın elektrik aksamı zarar görebilir veya aıntı varsa akıntıya kapılabilirsiniz.

Yağmurda gece sürüşü


Ön camlardaki yağmur taneleri ışığı yansıtan lens gibi davranıp gözü etkileyebilir. Farlarınızı ışığı çok parlamayacak şekilde ayarlayın. Ön cam su itici sıvılar kullanabilirsiniz. Sileceklerinizi yılda 1 kere değiştirmeyi ihmal etmeyin. Eğer yağmur çok şiddetliyse aracınızı güvenli bir yere çekip yağmurun dinmesini bekleyin.

Yoğun karda araba kullanmak


Yoğun karda araba kullanmak durumunda hızınızı iyice azaltıp farlarınızı yakın. Önünüzdeki araçla aranıza n az 3 araba mesafesi aralık bırakın. Görüş mesafesi çok düşükse yavaşlayın dörtlülerinizi yakın. Uzun farlarınızı kullanmayın. Mümkünse aracınızı emniyet şeridine çekin hava koşullarının düzelmesini bekleyin. Otoyoldaysanız bir çıkış arayın ve aracınızda kalın inmeyin.

Aracınız karda saplanmış kalırsa ne yapmalısınız? 


Savrulup kara saplandıysanız vitesinizi 2'ye alın. Lastikleriniz bu sayede daha yavaş dönüp saplanmayı sağlar veya aracınızı ileri-geri hareket ettirin. Ancak bu ileri-geri hareketi 5 dakikadan fazla yapmayın aksi halde aracın aktarma takımlarına zarar verebilirsiniz.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section