Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Kolezyum nerededir? Kolezyum hakkında genel bilgiler


Kolezyum, Roma’nın 2000 yıllık dev ölüm arenası

Roma'nın sembolü haline gelen Kolezyum, 2000 yıllık bir geçmişe sahip, 80 kemerli girişi olan 55. 000 seyirciyi ağırlayabilen bir ölüm arenasıdır.  Roma İmparatorluğu dönemini vurgulayan mekân, son derece büyülü bir atmosfere sahip. Flavian Amfitiyatrosu olarak da bilinen Kolezyum, bir zamanlar gladyatör dövüşlerine, mahkumların infazlarına ve egzotik hayvanların sergisine ev sahipliği yaptı. Elips biçimli yapı 188 metre uzunluğunda ve 156 metre genişliğinde ve 49 metre yüksekliğindedir. Arena, amfi tiyatronun merkezinde, dövüşlerin ve diğer oyunların gösterildiği düz, kum kaplı, eliptik bir meydandır. Kolezyum'un Roma'daki ölüm arenası olduğu biliniyor.


M.S 64 yılında Roma'da meydana gelen büyük yangından sonra oluşturulan geniş alanı kullanmak isteyen Nero, Kolezyum'dan yaklaşık 25 kat daha büyük bir saray yaptırdı. Sarayın yapay bir gölü, köşkleri, çeşitli bahçeleri, binaları ve girişinde ise ünlü Nero Heykeli Heykeli vardı.

İmparator Vespasian, bu geniş alandaki amfitiyatro için en uygun kısım olarak yapay gölü seçmişti, ancak önce gölün kuruması gerekiyordu. İşçiler gölün etrafında 50 metrelik bir hendek kazdılar ve gölü boşaltarak mevcut bir kanalı kullanarak suyu 1 km'den daha uzaktaki Tiber'e akıttılar. Göl kuruduğunda amfi tiyatronun temelleri atılmaya başlandı.

Romalı mühendisler , kendi ağırlığından etkilenmeyen büyük bir amfi tiyatro yapmak için kemeri kullandılar. Kolezyum, yukarıdan aşağıya kemerlerden oluşan bir yapıdır. Her katında 80 adet olmak üzere 240 kemer kullanılmıştır. Kemer, yükü yana doğru ve ardından aşağıdaki dikey desteklere yönlendirir.


Seyirci sıraları, taş sütunlarla ayrılmış koridorlar, merdivenler ve rampalarla arı kovanı şeklindeki iskeletler üzerinde durmaktadır. Arenanın inşa edildiği dönemlerde numaralı koltuklar numaralı biletlerle girilmiş ve fiyatlar bu koltukların konumuna göre ucuz veya pahalı olarak sınıflandırılmıştır. Arenada bir de İmparatorun Podyumu var ki bu imparatorun locası ve şehrin saygın aileleri denilebilir. İç duvarları tuğladan yapılmış arenanın zemini kumla kaplanmış ve bu kumun görevi savaşta ölen veya yaralanan gladyatörlerin ve hayvanların kanını emmektir.


Kolezyumda gladyatörler sadece birbirlerine karşı değil, aynı zamanda vahşi hayvanlara karşı da savaştılar. Arenanın altında hayvanları taşıyan bir asansör sistemi vardı. Hayvanlar kafeslere konup, mekanizmanın tekerlekleri işçiler tarafından döndürülüyor ve arenaya alınıyordu. Kafes arenaya ulaştığında engelleri kaldırılıp ve kavgaya katılıyorlardı.  O zamanın asansörleri olan bu mekanizmalar yıllarca süren deformasyondan dolayı şu anda görülememektedir. Bugün, Roma'nın en karakteristik, unutulmaz turistik yerlerinden biridir.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section