Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Keylogger nedir, bilgisayarda keylogger nasıl anlaşılır?


Keylogger, bilgisayarınızın klavyesini kullanırken bastığınız tuşları (dolayısıyla önemli verilerinizi) kaydetmeye yarayan kötü amaçlı ve casus bir uygulamadır. Özellikle internet bankacılığı işlemlerinde bilgi girişi için size sanal klavye kullanmanızı öneren uyarının amacı, bilgisayarınızda bu tür bir yazılım varsa onun risklerinden sizi korumaktır.

Keylogger programları bilgisayarınızla fiziki olarak uğraşan kötü niyetli biri tarafından direkt yüklenmiş olabilir ya da siz internette dolaşırken spam şeklinde farkında olmadan bilgisayarınıza yüklenebilir. Özellikle web sitelerini ziyaretiniz esnasında kendiliğinden inen programlar, sizin klavye ile yaptığınız işlerin tamamını kaydetmek amacında olan keylogger programları olabilir. Bilgisayarınızda kurulu antivirüs yazılımının ya da Windows güvenlik duvarının kapalı olması sizin böyle bir programın isteğiniz dışında yüklenmesine yol açar. 

Bazı keylogger programları ise antivirüs programına tanımlanmamışsa güvenlik duvarlarını aşarak bilgisayarınıza yerleşebilir. Bir çok antivirüs programı bu türden şüpheli bir durumla karşılaştığında şifre sormaktadır. Şifre doğru olarak girilmezse programın bilgisayarınıza kurulumu gerçekleşmez. Bu sebeple bilgisayarların güvenlik seviyelerini yükseltmek için güncel ve kaliteli antivirüs yazılımı edinilmesi sizin internet ortamındaki güvenliğiniz açısından çok önemlidir. Kafe, restoran, havaalanı gibi ortak ağ kullanılan kalabalık mekanlarda  bu tür bir yazılımın bilgisayarınıza yüklenme ihtimali oldukça yüksektir. Daha kahvenizi bitirmeden banka hesaplarınızın, en iyi ihtimalle sosyal medya hesaplarınızın ele geçirildiğini görebilirsiniz. Bu tür programlar anlık mesajlaşmalarınızı, görüntülerinizi ve hatta evinizin içindeki konuşmalarınızı mikrofon aracılığıyla kayıt altına alabilir.

Keylogger nasıl anlaşılır?

Keylogger yazılımlarını bazı internet sitelerinde anlatıldığı gibi bir kaç tuş kombinasyonu kullanarak bulmak çok sağlıklı bir yol değildir. Bu tarz programlar çok gizli çalışırlar ve yerleştikleri bölümler değişebilir. Ancak bu tarz yazılımların varlığından şüphelenmenize yol açabilecek şeylerden en önemlisi bilgisayarınızda performans düşmesi ve klavyeye bastığınızda karakterlerin ekranınıza geç yansımasıdır.

Keylogger nasıl etkisiz hale getirilir?

Keylogger tarzı yazılımlardan korunmak adına bir takım programlar kullanmak yerine kişisel olarak bazı hususlara dikkat etmeniz çok daha önemlidir. Çok yakınınızdaki birinden bile gelse tanımadığınız sitelere ait linkleri tıklamayın. Web sayfalarında tıkladığınız linklere ve indirilen programlara dikkat edin. Sosyal medya hesaplarınızın ve banka hesaplarınızın şifre bilgilerini düzenli olarak değiştirin. Mümkünse alternatif klavye kullanın (sanal klavye). Hepsinden önemlisi kaliteli ve güncel bir antivirüs programı edinin. Her şeye rağmen bilgisayarınızda keylogger olduğundan şüpheleniyorsanız en garantili çözüm temiz bir format atmak. 

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section