Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Jack London kimdir? Hayatı ve eserleri


Jack London kimdir?

Jack London, 12 Ocak 1876'da San Francisco'da doğdu. Jack’in annesi Flora Wellman,  bir müzik öğretmeniydi. Jack'in babası olduğuna inanılan William Chaney bir astrologdu. Çocukluk yılları yoksulluk içinde geçti, Jack London ilk eğitimini Oakland'da tamamladı. 
Daha sekiz yaşındayken bir çiftlikte çalışmaya başladı. Her türlü zorlukla ortaokulu okuyan Jack London, 14 yaşında okulu bıraktı ve birlikte iş ve eğitim yapamadığı için çalışmaya başladı.

Doğduğu ev, 1906 San Francisco depreminde çıkan yangında yandı.  London ailesi işçi sınıfı olmasına rağmen, Jack London'un sonraki yazılarında iddia ettiği kadar fakir değildi.

Jack London, yerel bir kütüphanede kitap okumak da dahil olmak üzere tek başına öğrendi. 1885'te,Ouida'nın bir opera bestecisi olarak eğitimsiz bir İtalyan köylüsünün hikayesini anlatan Signa   romanını okudu. Bu romanın karakteri, edebiyat alanındaki hedeflerine ulaşması açısından onun prototipi olacaktır.

Londra, 1889'da Hickmott konserve fabrikasında günde 12 ila 18 saat çalışmaya başladı. Bu zorlu çalışma koşullarından kaçınmak için, siyahi süt annesi Virginia Prentiss'ten borç para aldı ve French Frank adındaki bir istiridye korsanından bir Razzle-Dazzle adlı şalopayı satın aldı. Ve o da istiridye korsanı oldu. John Barleycorn'da French Frank’ın  sevgilisi Mamie'yi kaçırdığından bahsedilir. Birkaç ay sonra teknesi tamir edilemeyecek düzeyde zarar gördü. Bu olayın ardından pozisyon değiştirdi ve California Balık Devriyesi'nin üyesi oldu.

Çamaşır yıkayıcılık, gazete satıcısı ve balıkçı olarak işi bitirdikten sonra savaş muhabiri olarak çalışmaya başladı. Askeri muhabir olarak çalıştıktan sonra, bir tayfun raporu için 1893'te Gazetecilik Ödülü'nü aldı.

Sadece bir yıl sonra, serserilikten 30 gün hapis yattı. 1895'te liseye başlayabildi. Bir yıl sonra üniversitede okumaya hak kazandı. Üniversitede sadece yarım dönem okuyabildi. Maddi zorluklar nedeniyle okulu bırakmak zorunda kaldı.

London defalarca intihalle (eser hırsızlığı) suçlanıyor. O zamanlar yaygın olmasına rağmen, gazetelerde yayınlanan gerçek hikayelerden alıntıların ve alıntıların kullanılması tartışmalıydı. Bir de ilginç hikaye fikirleri için para ödeyen insanların hikayesi vardı.

Aslında, Londra’nın radikal tutumu biraz yersiz kaldı. London mektuplarını bitirdiğinde "devrim dileğiyle" şeklinde imza atıyordu. Ancak bu hayali gerçekleştirmek için çok şey yaptığı söylenemez. Yazar, Sosyalist Parti'den Oakland belediye başkanlığına iki kez aday oldu.

İlkinde 1901'de 245 oy kazandı. Dört yıl sonra, oyunu seçimlerde 981'e yükseltti. Ara seçimlere katılmadı. Söylentilere göre Jack London, gazeteci Harris ve Amerikalı yazar Frank Norris'in fikirlerini çaldı. İddialara London da aynı şekilde tepki verdi. Kurban, kendisinin ve yazarın aynı kaynaktan yararlandığını söyledi. Bu savunma işe yaradı çünkü London hiçbir zaman hırsızlıkla suçlanmadı.

Daha sonra Karl Marx, Charles Darwin ve Nietzsche'nin kitaplarını okudu. Bu, yazarların fikirleriyle yavaş yavaş kendi dünya görüşünü yarattı. Aynı zamanda fikirlerini yazmaya başladı. Jack London sınıf mücadelesi ve ekonomik adaletten söz etse de, özellikle Asya halklarına karşı ırkçıydı.

Maceracı yaşam tarzı formda kalmasına izin vermesine rağmen çeşitli hastalıklara  da yol açtı. Bu hastalıklar onu yavaş yavaş yok etti ve zamansız ölümüne yol açtı.

Jack London'ın hastalıklarının listesi oldukça uzundur. Yirmili yaşlarının başında iskarbüt  denen bir durum nedeniyle ön dişlerinin dördünü de kaybetti. Hastalıkları arasında böbrek taşları, zona, ayak bileği enfeksiyonları, bademcik iltihabı, uykusuzluk, eklem zayıflığı ve üremi vardı. Jack London, 22 Kasım 1916'da 40 yaşında böbrek yetmezliğinden öldü. Vücudu, isteği üzerine yakıldı. Jack London'ın ölümü tartışmalara yol açtı. Birçok eski kaynak bunu bir intihar olarak tanımladı. Çok acı çektiği ve kazayla artırılabilen morfin aldığı söylentiler arasındadır.)

Jack London eserleri

En ünlü romanları Vahşetin Çağrısı, Beyaz Diş, Deniz Kurdu, The Iron Heel ve Martin Eden'dir.

(1902) A Son of the Snow

(1902) Children of the Frost

(1903) Vahşetin Çağrısı

(1903)  The Kempton-Wace Letters, Published anonymously, co-authored by Jack London and Anna Strunsky.

(1904) Deniz Kurdu

(1905) The Game

(1906) Beyaz Diş

(1907) Ademden Önce

(1909) Demir Ökçe Martin Eden

(1910) Yanan Gün Işığı

(1911) Adventure

(1912) The Scarlet Plague

(1913) The Abysmal Brute

(1913) Ay Vadisi

(1914) The Mutiny of the Elsinore

The Star Rover (1915, published in England under the title The Jacket)

(1916) The Little Lady of the Big House

(1917) Jerry of the Islands

(1917) Michael, Brother of Jerry

Hearts of Three (1920, novelization by Jack London of a movie script by Charles Goddard)

The Assassination Bureau, Ltd (1963, half-completed by Jack London; completed by Robert Fish)

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section