Bilgigetir.com Arama Motoru

Akvaryum balıklarının türleri ve beslenme özellikleri

Evlerde akvaryum içinde balık beslemek oldukça yaygın bir hobidir. Suda yaşayan dostlarımızın en yaygın olanı kırmızı balıktan tutun da en görkemli deniz balıklarına kadar gönlünüzün istediği balık türlerini akvaryumda beslemek mümkündür. Bu yazımızda akvaryumda besleyebileceğiniz tatlı su ve deniz balıklarını tanıtmaya çalıştık ve onların beslenme özelliklerini sizler için araştırdık.


Tatlı su akvaryum balıklarının özellikleri

Akvaryumculuğa yeni başlayanlar için tatlı su balıklarıyla başlamaları tavsiye olunur. Bunlar hem beslenmesi kolay balıklardır hem de fiyatları deniz balıklarına göre daha ucuzdur. Üstelik çoğu da seyretmek ve gözlemlemek açısından ilgi çekici ve güzeldir. Soğuk tatlı su balıklarıyla tropikal tatlı su balıklarını birbirinden ayırt etmek gerekir. Sayıca az ve görünüş olarak mütevazi olanlar genelde sazangiller familyasından olanlardır. Akvaryumun içine bıraktıkları yumurtalarla çoğalırlar. Bu balıkların en çok bulunanları şunlardır: kırmızı balık, uzun yüzgeçli kornet balığı, yelken kuyruklu balık ve çıkık gözlü teleskop balığı.

Tropikal tatlı su balıklarının pek çok türü bulunur ve bu balıklar genel olarak çok renklidirler. Bu süs balıklarının en yaygın olanları poeiliciliidae familyasındandır. Gupi veya ksifo gibi balıklar Hindistan ve Orta Amerika kökenlidir ve çok dayanıklı türlerdir. Danyo ve bıyıklı balık gibi sazangillerin 2000 kadar türü vardır. Bunların ortak özellikleri dişsiz olmalarıdır; diş yerine bunlarda yutak kemiğinin üstünde kemik plakalar bulunur. Küçük, çok güzel ve genellikle barışçıl olan teraslar characidae familyasındandır.

Tropikal tatlı su balıklarının en büyükleri cichlidae familyasında yer alırlar. melek balığı ve Jack Dempsey balığının boyu 130 mm'yi , çançitanın boyu ise 175 mm 'yi bulur. Anabantidae familyasından olanlarda ise özel bir solunum mekanizması vardır; labirent adı verilen bu mekanizma sayesinde aldıkları havayı kullanarak su üzerinde kalabilirler. Bunlar genel olarak dövüşken, betta isimli balık ise çok saldırgandır. Diğer balıkların beğenmeyerek hor gördükleri her şeyi yiyen ve akvaryumu temizleyen balıklar ise callichthyidae familyasındandır. Akvaryum sevenlerin bu temizlikçi balıkları sevmeleri boşuna değildir.  


Tuzlu su akvaryum (deniz) balıklarının özellikleri

Amatör akvaryumcular başlangıç balığı olarak soytarı balıklarını tercih edebilirler. Geniş ve beyaz çizgilerden oluşan şeritli renginden tanınan bu balıklar, sekerek yüzer ve aydınlık vakitlerinin çoğunu deniz lalelerinin yakınında geçirirler. Beyaz benekli sade rengiyle deniz balıklarının en güzeli olan kornet (kuyrukluyıldız) balıklarının büyüleyici bir havası vardır. Bu balıklar gündüz saklanır, gece ortaya çıkarlar.

Büyük balıklara meraklı olanlar sarı hani balığı alabilirler. Bu balıkların büyüklüğü 25 cm olabilir. Akrep balık başkalarına benzememek konusunda açık ara şampiyondur. Üzeri kirpi gibi dikenli ve yer yer renkli olan akrep balık, barışçıl, ağırbaşlı, obur ve yalnız yaşamayı tercih eden bir türdür.

Balistes cinsi balıklar sağlamlıkları, karakterleri, ve zekalarıyla ünlüdür. Akvaryum içinde buldukları bitkileri ve taşları bir yerden bir yere taşıyarak dekor değiştirme özellikleriyle tanınırlar. Dişlerini birbirine sürterek karakteristik bir ses çıkarırlar. Ayrıca suda dik duracak şekilde terbiye edilebilirler.


Akvaryum balıklarının beslenmesi

Her balık türünün özel ihtiyaçları vardır. Çoğu canlı yemi sever; ama bunu birtakım hazır yemlerle, suyosunu, salata ve ıspanak yaprakları gibi bitkisel besinlerle de desteklemek gerekir. Aşırı besleme balıklar için kötü akvaryum suyundan daha zararlıdır. Çok yem verilirse balıklar yağ bağlar bu da onların ömrünü kısaltır. Ayrıca yenmeyerek artan yemler akvaryum içinde kirliliğe neden olur. Balıkların sağlıklı olmaları için akvaryumun temiz olması şarttır.

Bir balığın yem rasyonu onun zevklerine ve ihtiyaçlarına uygun olmalı ve şunlardan oluşmalıdır:

  • Taze Yem : Midye, balık eti, balık yumurtası, çiğ et, bitkiler
  • Canlı Yem : Böcek larvaları, su solucanları, kabuklular
  • Suni Yem : Hazır tane ve yaprak yemler (taze ve canlı yem verildiği sürece kullanılmamalıdır)

Akvaryumda besleme ve temizlik işlemleri eş zamanlı olarak gitmelidir. Bu bakımdan hem yem artıklarının hem de metabolizma artıklarının temizlenmesi için uygun filtreler mutlaka kullanılmalıdır.

Top Post Ad

Below Post Ad