Bilgigetir.com Arama Motoru

Irrawaddy Yunusunun Özellikleri


İrrawaddy yunusları, kuzeybatı Hindistan'daki Bengal Körfezi'nden Endonezya'nın güneyine kadar Güney Asya'nın nehirlerinde, göllerinde ve denizlerinde bulunabilir. Avustralya, Bangladeş, Burma, Kamboçya, Filipinler, Hindistan, Endonezya, Malezya ve Papua Yeni Gine’de yaşar.

Ancak aynı familyaya ait diğer türlerin aksine gaga benzeri bir öneme sahip değildir. Bu gri-mavi gövdeli ve daha açık belli olan yunusun yuvarlak bir kafası vardır. 100-130 kg arasında olan bu hayvanın uzunluğu, 2 – 2,30 metre arasındadır. 30 yıl ortalama ömürleri vardır. Bu yunusun üçgen bir sırt yüzgeci ve vücudunun üst kısmında iki uzun, geniş yüzgeci vardır. Bu durum nedeniyle çok yavaş yüzüyor ve derine dalmak için kuyruğunu kaldırıyor.


Irrawaddy yunusları, diğer yunuslar gibi, 60 kHz frekansında  ıslık ve vızıltıyla iletişim kurarlar. Bununla birlikte, 20 veya 25 km/s hızlarda zirvelere çıkan yavaş bir yüzücüdür. Bir hayvan genellikle çevresini gözlemlemek için sudan çıkar. Beş veya altı’şarlı gruplar halinde bulunurlar.

Bu yunus türü, kabukluları, ahtapotları ve balıkları yiyerek hayatta kalabilse de, çoğunlukla karidesle beslenir. Yemek yerken, yuttukları suyu başlarının üstündeki delikten geri atarlar. 7-9 yaşlarda üremeye başlarlar. Dişilerde gebelik süresi 14 aydır. Güneydoğu Asya kıyılarında daha ziyade yaşayan sevimli yunus familyasından ırrawaddy yunuslarının kaçak avlanma ve gösteri amaçlı uygunsuz bakım şartlarından ötürü nesilleri maalesef tükenme tehdidiyle karşı karşıya.

Top Post Ad

Below Post Ad