Hidrojenli araçların çalışma sistemi
Hidrojenle çalışan otomobillerde güç, sadece elektrik motoru tarafından sağlanıyor. Hidrojenli otomobillerde hidrojen bir yakıt olarak kullanılmaz. İçten yanmalı ve patlamalı bir motor düzeni yoktur. Hidrojenli otomobiller egzoz sisteminden gaz salmazlar ve sıfır emisyonludurlar. Bu bağlamda bu otomobiller elektrikli otomobil kategorisinde yer alabilir. Elektrikli otomobillerden farkı ise aracın ihtiyacı olan elektriğin hidrojen kullanılarak aracın içinde üretilmesidir.
Hidrojenli araçta elektrik üretimi
Hidrojen satılan bir istasyona giderek tıpkı yakıt doldurur gibi aracınıza hidrojen dolduruyorsunuz. Hidrojenle çalışan otomobillerde yakıt hücresi teknolojisi (fuel cell) kullanılmaktadır. Bu teknolojiyle hidrojenin kimyasından faydalanılarak elektrik üretiliyor. Üretilen elektrik doğrudan araca güç sağlayan elektrik motorlarına gönderiliyor. Aslında çok yeni bir teknoloji değil ancak günlük kullanımda pratik ve verimli olması için geliştirilen teknolojiler araçlara uygulandığı için tekrar gündeme gelmiştir. Özellikle son zamanlarda Toyota tarafından bu konuya ilgi gösterilmiş olması Toyota'nın yakıt hücrelerini geliştirerek araçların menzilini oldukça artırdı.
Hidrojenli araçların avantajları
Hidrojenle çalışan elektrikli otomobillerin diğer batarya taşıyan ve şarj edilmesi gereken otomobillere göre kullanıcı açısından avantajları vardır. Örneğin normal bir elektrikli aracı ev elektriği ile 8-10 saatte şarj edebilirsiniz. Hızlı şarj ünitesi bulunan istasyonlarda şarj süresi minimum 30-40 dakika sürer. Hidrojenli araçlarda şarj etme gibi bir derdiniz olmaz. Toyota FCV hidrojenle çalışan bir model ve bu aracın hidrojenle tam olarak doldurulması maksimum 5 dakika süre alıyor. Tank çok büyük bir alan işgal etmediği için kullanım avantajı var. Hepsinden önemlisi de 5 litre hidrojen sizin 450 - 500 km yol almanızı sağlar.