Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Halide Edip Adıvar kimdir, eserleri nelerdir?

 


Halide Edip Adıvar kimdir?

Halide Onbaşı lakabıyla da bilinen Halide Edip Adıvar Türk yazardır. 11 Haziran 1884’de İstanbul ‘ da doğmuştur. Babası Ahmet Edip Bey ve annesi Fatma Berifem Hanımdır. Halide henüz bir çocukken annesini verem hastalığından kaybetmiştir. Eğitim hayatına Üsküdar Amerikan Kız Kolejinde başladı ve bu okuldan mezun olan ilk Müslüman kadın oldu. Eğitim hayatı boyunca gösterdiği gayret ve yetenek zamanın padişahı olan II. Abdülmüthalit’in bile dikkatini çekti.

Osmanlı’nın savaş ve çöküş dönemlerine bizzat şahit olmuştur. Balkan Savaşları sırasında hastanelerde görev yapmıştır. Kurtuluş Savaşı sırasında halkı uyandırmak ve bilinçlendirmek için kongreler yapmıştır. Ayrıca yine o dönemlerde savaşın kazanılmasında rol oynayan Anadolu Ajansında da görev yapmıştır. Sakarya savaşı sırasında atıyla birlikte korkusuzca ateş hattına girmesinden çok etkilenen kumandan Miralay Asım onu ‘’Onbaşı’’ rütbesine layık görmüştür.

Bu dönemleri de eserlerine konu etmiştir. Ayrıca kadın hakları, eğitimi, kadın- erkek eşitliği gibi döneminin toplumsal sorunlarını da kendi dilinden eserlerine yansıtmıştır. Birçok eseri sinemaya ve televizyon dizilerine uyarlanmıştır.

Kendisinin en çok bilinen eserlerinden biri olan ‘’Sinekli Bakkal’’ kitabı Türkiye çapında düzenlenen bir roman yarışmasında birinciliği kazanmıştır. Bunun dışında en çok okunan birkaç eseri ‘’Vurun Kahpeye", "Ateşten Gömlek", "Türk’ün Ateşle İmtihan"ı ve "Dağa Çıkan Kurt" romanlarıdır.

Halide Edip Adıvar hayatına 21 roman 2 tiyatro oyunu ve 4 hikaye kitabı sığdırmıştır. 9 Ocak 1964 tarihinde İstanbul'da yaşamını yitiren usta edebiyatçının kabri İstanbul'da bulunan Merkezefendi Mezarlığındadır.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section