Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Güneşe maruz kaldığımızda cilt ve saç rengi nasıl değişir?


Güneşe maruz kaldığımızda cilt rengi koyulaşır, saç rengi açılır

Özellikle yaz aylarında güneşin altında kaldığınızda cildinizin renginin koyulaşarak bronzlaştığınızı kesinlikle deneyimlemişsinizdir. Ama bunun ötesinde, çoğunuz saçlarınızın renginin de açıldığına şahit olmuşsunuzdur. Ten renginiz koyulaşırken saç renginizin ters yönde neden daha açık hale geldiğini hiç merak ettiniz mi? Melanin, saç ve ten rengini veren bir pigmenttir. Bununla birlikte, güneş ışığı aynı zamanda saçlarımızın ve cildimizin renginde çeşitli değişikliklere neden olur. Cilde rengini veren melanin, yüksek enerjili mor ötesi  ışınları absorbe ederek cildin güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı korunmasına yardımcı olur.

Melanin, derideki melanosit olarak isimlendirilen hücreler tarafından üretilir. Güneş ışınlarının etkisiyle cilt renginde ortaya çıkan koyulaşmanın temel nedeni, güneş ışınlarına maruz kalındığında ciltteki melanosit hücrelerinin daha fazla melanin pigmenti üretmeye başlamasıdır. Saç kökü, saçın biyokimyasal süreçlerinin gerçekleştiği canlı olan bölümüdür. Saç kökünün içinde büyümeye başlayan saç tellerinin yapısındaki melanin pigmenti saça rengini verir. Mor ötesi dalga boyuna sahip ışınlar, melanin pigmentinin kimyasal yapısında değişimlere yol açar. Saç telinin içinde herhangi bir biyokimyasal süreç gerçekleşmediği için saçın renginde açılmaya neden olan bu durum, saç uzayıncaya kadar kalıcılığını korur.

Ancak hepinizin bildiği gibi yaz bittiyse ve güneşe maruz kalmazsak saçlarımız ve cildimiz orijinal rengine dönecektir. Aslında saçımızın uzaması uzun zaman alıyor çünkü yeni melanin parçalanan melaninin yerini tutamaz. Bu nedenle alttan yeni saçlar eski saçlarımızın yerini almalıdır. Bu, ayda 1. 25 cm oranında oluyor. Cildimiz ise daha çabuk orijinal rengine döner çünkü fazla melanin zamanla parçalanır ve arkadan gelen aşırı melanin üretimi olmadığından  ten rengi eski haline dönebilir.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section