Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Gizli kalmış kaplıca cenneti - Haymana


Dünyanın tescillenmiş en iyi kaplıca sularının yeryüzüyle buluştuğu ve insanlara şifa dağıttığı küçük ve şirin bir Ankara ilçesi Haymana'yı sizler için araştırdık. Haymana'ya nasıl gidilir? Haymana'da nerede kalınır? Haymana kaplıca suyunun özellikleri nelerdir? Tüm bu soruların cevabını yazımızın devamında bulabileceksiniz.

 
Haymana, Ankara iline bağlı ve Ankara şehir merkezine uzaklığı yaklaşık 75 km olan gözden ırak kalmış şirin bir ilçedir. Haymana'nın çoğu kimsenin bilmediği en önemli turizm yönü sahip olduğu kaplıcaları. Uluslararası Şifalı Su Araştırma Merkezi tarafından yapılan incelemekler sonucunda Haymana kaplıcalarının dünyadaki en şifalı suya sahip olduğunu tescil etmesi ülkemiz için ne kadar büyük bir değere sahip olduğumuzun göstergesidir.


Haymana kaplıcalarına ulaşım nasıldır?

Haymana - Ankara arası düzenli olarak çalışan Haymana minibüsleri ile Ankara ( AŞTİ ) - Haymana arasını yaklaşık 1 saatte  alabiliyorsunuz. Ayrıca EGO tarafından Haymana'ya belirli saatlerde belediye otobüs severleri düzenleniyor. Gölbaşı- Haymana yolu yeni yapılmış, çok geniş ve trafiği olmayan rahat bir yol. Çevre illerden ulaşım da oldukça rahat. Polatlı - Haymana arasında 38 km lik bir mesafe var ve o hat üzerinde de düzenli minibüs seferleri mevcut.

Haymana kaplıca suları hangi hastalıklara şifa oluyor?

Haymana kaplıca tarihinin milattan önce 25 yılına kadar uzandığı ortaya çıkarılmıştır. Binlerce yıldır insanlara şifa dağıtan bu sular. Roma İmparatorluğu döneminde şifa ve güzellik amaçlı olarak kullanılıyordu. Günümüzde de insanlar bazı hastalıklarının iyileşmesine yardımcı olması için Haymana kaplıcalarına geliyorlar. İlçede bulunan termal tesislerde alanında  uzman hekimler ve işini çok iyi yapan uzman yardımcı personeller görev yapıyorlar. Tesislerdeki su sıcaklıkları ortalama 45 derece. Sularda herhangi bir ısıtma ya da soğutma işlemi yapılmadan direkt olarak kullanıma sunuluyor. Haymana Kaplıca sularının iyileşmeyi hızlandırıcı etki gösterdiği bazı rahatsızlıkları şu şekilde sıralayabiliriz:
  • Kronik bel ağrısı 
  • Osteoartrit türünden eklem rahatsızlıkları
  • Romatizmal hastalıklar
  • Miyozit, travma, tendinit gibi yumuşak dokuda meydana gelen hasar ve rahatsızlıklar
  • Ortopedi operasyonları, beyin ve sinir ameliyatları sebebiyle uzun süre hareketsiz kalma sonucunda oluşan sıkıntılar
  • Nörolojik problemler
  • Cerebral palsy hastalarının rehabilitasyonu
  • Cilt hastalıkları ( sedef, egzama, mantar vb. )
  • Boyun, sırt, bel ve tüm eklem ağrıları, 
  • Böbrek ve safra kesesinde bulunan  kumların ve taşların dökülmesi


 

Haymana kaplıca tesislerinin durumu

Haymana'da belediye tarafından işletilen üç tesis bulunuyor. (Seyran Hamamı, Medrese Kaplıcası ve Cimcime Sultan Kaplıca Oteli)  İlçede birçok lüks kaplıca oteli de bulunuyor. Ayrıca kaplıcalara yakın konumda pansiyon olarak işletilen yerlerde konaklamanız da mümkün.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section