Bilgigetir.com Arama Motoru

Evde Halı Temizliğinin Püf Noktaları


Evde halı temizliği nasıl yapılır?

Lekeleri temizlemeden önce halınızdaki kir, toz, saç veya hayvan tüylerini süpürün. Ayrıca mobilyanın altını da temizleyin. Elektrikli süpürge düzenli olarak kir ve tozu temizlemeye çalışsa da, kirin derinlemesine nüfuz etmesi nedeniyle zaman zaman kirlerin temizlenmesi gerekir. Dikkat edilmesi gereken ilk nokta halının cinsi ve malzemesidir. Evet Halı için uygun temizlik ekipmanı kullanılmazsa veya uygun temizlik yöntemi kullanılmazsa kirler temizlenmez ve hatta halı zarar görebilir. Lekeyi bastırarak temizlemelisiniz. Sürtünme halının daha fazla lekelenmesine neden olur.

Halının türüne göre aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz:

Peluş, uzun tüylü halıların temizlenmesi 

daha zordur, ancak yün halılar kadar hassas değildir. Bunun nedeni uzun tüylerin kiri tutması ve gizlemesidir. Halı kirliliği uzun süre tespit edilemediği için peluş halı temizleme rutini geliştirilmeli ve halı kirli görünmese bile silinerek temizlenmelidir. Yüksek havlı halılarda da yıkama yapılabilir. Bunu yaparken saçın sertleşmesini önlemek için özel olarak hazırlanmış şampuanlar ve halı yumuşatıcıları kullanmak en iyisidir.

Yün halıların temizlenmesi 

Malzemenin hassasiyetine bağlı olarak olabildiğince nazikçe temizlenmelidir. Bu nedenle bu tip halılar için yıkamak değil silmek daha iyidir.  yün halılar özel hazırlanmış halı şampuanları veya yünlü kumaşlar için hazırlanmış deterjanlar ile silinerek temizlenmelidir. Çok sıcak su kullanmak, yünü silerken çok ıslatmak ve lekeleri çıkarmak için sirke gibi doğal ürünler yerine kimyasal bir ürün kullanmak halınızın ömrünü kısaltacaktır. Yün halılar, hafif nemli bir bez ve uygun bir deterjanla temizlenip güneşin etkisi olmadan kurutulduğunda uzun yıllar kullanılabilir.

Makine halılarının temizliği 

Diğer halı türlerine göre daha kolaydır. Halının kirlilik durumuna göre silinebilir veya yıkanabilir. Elektrikli süpürge ile düzenli temizlik yapılırsa halı silinerek uzun süre temiz tutulabilir. Ancak halının belirli zamanlarda yıkanması derinlemesine temizliğe olanak sağlar. Halı renklerinin zarar görmesini önlemek için doğal Arap sabunları veya doğal halı şampuanları ile silinebilir veya yıkanabilir.

Halı temizlerken dikkat edilmesi gereken hususlar

Temizlik veya halı temizliği sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli hususlar hem daha iyi temizliğe hem de halının zarar görmesine izin vermez. İşinizi kolaylaştıracak ve halınızın ömrünü uzatacak ipuçlarını listelememiz gerekirse;

  • Kimyasal içeriği yüksek ürünlerden kaçınılmalı ve mümkün olduğunca doğal içerikler kullanılmalıdır.
  • Soda bikarbonat ve mısır nişastası, bakteri ve yaraları gidermede, kötü kokuları gidermede, lekeler için tuz sirkesinde, yağlı lekelerde soda ve mısır nişastasında çok etkilidir.
  • Sakız gibi yapışkan şeylere buz sürmek, lekeleri sertleştirir ve temizlemeyi kolaylaştırır. Halıyı buz küpleri ile kauçuk ve şeker gibi yapışkan noktalara sıkarak leke soğuyacak, sonra çarpar ve kolayca soyulur.
  • Lekeyi temizlerken önce kuru bir bezle bastırın, pedlerle lekeyi silin ve ardından lekeyi çıkarmadan önce leke çıkarıcıyı uygulayın.
  • Kokulu lekeler için, eşit miktarda ılık su ve sirkeyi karıştırın, ardından lekeyi bir temizlik beziyle silin.
  • Halı şampuanı da kullanabilirsiniz. Şampuanı suyla karıştırmadan önce talimatları okuduğunuzdan emin olun. Genelde bu tür temizleyiciler su ile karıştırılmalıdır. Halının büyüklüğüne göre doğru miktarda şampuan kullanın.
  • Halınızı çok ıslatırsanız,  temizlik ürünlerini boşa harcamakla kalmaz, aynı zamanda halının kuruma süresini de artırırsınız. İnatçı lekeleri kıllı bir fırçayla temizleyin. Halıyı kurutun. Kuruduktan sonra şampuan kalıntısını çıkarın. Elektrik süpürgesi kullanın.
  • Su ile silinen veya yıkanan halılar hemen kurutulmalıdır. Ancak güneş ışığına maruz bırakmayın veya solmamaya dikkat edin.

Tags

Top Post Ad

Below Post Ad