Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Dupnisa Mağarası, Demirköy, Kırklareli

Dupnisa Mağarası, Kırklareli’nin Demirköy ilçesine bağlı Sarpdere köyünde ve köyün yaklaşık 6 km güneybatısındadır. Revze nehrine ve Istranca Dağlarıı'na yakındır. Istranca Dağları'nın derin vadilerle ikiye ayrıldığı doğal yaşamın zengin olduğu bir bölgede yer almaktadır.

Trakya’nın turizme açılmış ilk ve tek mağarası olup birbirine 2 kat ile bağlıdır. Gelişim özellikleri birbirinden farklı 3 mağaradan oluşan Dupnisa Mağarası, yaklaşık 4 milyon yıldan beri oluşum ve gelişimini sürdüren büyük bir yer altı mağarasıdır.

Yaklaşık 180 milyon yıl önce oluşan Dupnisa Mağarası, birbirine bağlı iki kat ve üç mermer mağaradan oluşuyor. Toplam 2720 metre uzunluğundaki sistemin üst kotu Kuru ve Kız mağaralarından oluşmaktadır. Kuru mağara 900 mt sulu mağara 1700 mt olmak üzere toplam uzunluğu 2600 mt olup üstteki mağara sarkıt, dikit,sütun ve damlataş yönüyle sulu mağaraya göre daha zengindir. 

Sulu Mağarası'nın girişinde karstik bir kemer bulunmaktadır. Ortalama sıcaklık kuru mağarada 17 santigrat derece ve sulu mağarada 10 santigrat derece olup bu oluşumlar hala devam etmektedir.

Sulu Mağara, gelişimini tamamlamış bu mağaraların 50-60 metre altında yer almaktadır. İçinden bir yer altı nehrinin aktığı ve girişi deniz seviyesinden 345 metre yükseklikte olan bu mağaranın toplam uzunluğu 1977 metredir. Bitiş noktası girişten 61 metre yüksektedir.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section