Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Dünya’nın En Korkak Hayvanı : Vombat

Vombatlar yalnızca Avustralya'da bulunan keseli hayvanlardan biridir. Bu korkak, kısa, bacaklı hayvanlar koala ve kanguru ile aynı aileden geliyor. Oldukça sevimli, uysal ve aynı zamanda sakin bir hayvandır. Avustralya'da yaşayan Vombatlar otçul hayvanlardır. Samanla, yapraklarla, ağaç kabuklarıyla beslenirler. Yani dişleri oldukça keskindir. 30 metre yerin altında tünel kazabilecek kadar güçlü tırnak ve pençelere sahiptir.

Üç vombat türü vardır: yaygın olarak korkak vombatlar, kuzey kıllı burunlu vombatlar ve güney kıllı burunlu vombatlar. Vahşi doğada binlerce yaygın ve güney kıllı burunlu vombat bulunmasına rağmen, en önemlisi kuzey kıllı burunlu vombat özellikle tehlike altındadır. Her üç türün de en büyük ortak özelliği korkak olmalarıdır. Vombatlardaki en ilginç özellik, o kadar korkaklar ki, 5 km ötede vahşi hayvanların kokusunu aldıklarında kendilerinden geçerek bayılırlar. Çünkü Vombatlar  dünyanın en korkak hayvanı unvanına sahiptir.


Vombatlar sanki bir ayı yavrusuna benzerler. Boyları ortalama 1 metre uzunluğunda olup ağırlıkları 25-30 kilogram kadardır. Vombatların keseleri diğer hayvanların aksine sırt bölgesinde yer almaktadır. Keselerinin sırt bölgelerinde olması sayesinde keselerine toprak veya pislik girmiyor. Tünel kazarken keselerinin oldukça faydasının görürler. Korkuları onları hızlı koşturur. Geniş gövdeleri ve kısa bacakları yavaş hareket ediyor gibi görünse de, karın kısa mesafelerde saatte 25 km hıza ulaşabilir.

Komik görüntüsü ve uysallığı ile insanların sevgisini kazanan vombatlar, başka hiçbir canlıda bulunmayan alışılmadık bir özelliğe sahiptir. Kakaları küp şeklinde. Dünyada dışkısı küp şeklinde olan tek canlı olan vombatların sindirimi 8-14 gün sürer. Bu küp kakalar, kağıt üretiminde de kullanılıyor. Bu sevimli canlıların avlanmaları kesinlikle yasak olup tümü devlet koruması altındadır.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section