Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Dünyanın en hızlı kara hayvanı çita


Bilimsel adı Acinonyx jubatus olan çitalar karada yaşayan en hızlı hayvan türüdür. Yaşam bölgeleri Afrika kıtasının güney ve doğu bölümleridir. Çok az sayıda çitanın da İran'n Horasan bölgesinde yaşadığı bilinmektedir. Çitalar, soyu azalan ve  korumada "hassas" kategorisinde yer alan hayvanlardır. Çitalar, hızlı koşmalarıyla tanınan hayvanlardır. Bu zamana kadar ölçülmüş en yüksek çita hızı 130 km / saat değerindedir. Ancak çitalar yüksek hızlarını çok uzun süre koruyamazlar. Avlanma sırasında avına yeterince yaklaşması ve ani depar atarak onu yakalaması gerekir. 40-50 saniye içerisinde avını yakalayamaz ise av başarısızlıkla sonuçlanır.

Vücudunda arazi şartlarında kendisine kamuflaj sağlayacak benekler bulunur. Bu benekli yapı çitaların avlarına kolayca yaklaşmasını ve düşmanlarından gizlenme konusunda çok işe yarar. Gözlerinin olduğu bölgeden çene ve ağız kısmına kadar siyah bir şerit bulunur. Bu siyah şerit güneş ışınlarını emerek çitanın gözlerindeki ışık yansımasından olumsuz etkilenmemesini sağlar. Bu sayede çitalar diğer yırtıcıların rahat avlanamadığı öğle saatlerinde rahat bir şekilde avlanır.

Çitalar genelde yalnız avlanır. Ancak bir annenin yetişkinliğe yakın yavruları varsa onlar da ava katılabilir. Annelerinden ayrılmış erkek çita kardeşler genelde birlikte yaşamaya devam eder ve koalisyon şeklinde avlanırlar. Çita yavruları diğer yırtıcılar tarafından tespit edilirse öldürülürler. Çita yavrularının bu yolla ölme oranı % 90 civarındadır. Ölüm oranı bu kadar yüksek olunca çitaların nesilleri tehlike altında olur. Ancak Afrika'da pek çok kuruluş tarafından çita ıslah ve koruma programları uygulanmaktadır.

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section