Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Dünyanın en büyük uçağı : Antonov An-225 Mriya teknik özellikleri


Ukrayna kökenli Oleg ANTONOV, büyük uçakların tasarımcısı olarak ün yapmış bir tasarımcıdır. Tasarladığı en son uçak ise dünyanın en büyük uçağı olan Antonov An-225 Mriya'dır. Mriya, Ukrayna dilindeki karşılığı olan "Hayal" anlamına gelmektedir. Bu uçak teknik özellikleri ve taşıdığı yük miktarı olarak hayallerin de ötesine geçmiştir. Bu yazımızda sizler için Antonov A-225 Mriya hakkında detaylı bilgileri araştırdık.

Antonov A225-Mriya' nın ortaya çıkış hikayesinden başlayalım. 1980 li yılların sonlarına doğru Sovyetler Birliği'nde uzaya kozmonotları götürüp getiren Buran adlı uzay mekiğinin taşınması için büyük bir uçağa ihtiyaç vardı. Antonov'un daha önceki tasarımı olan An-124 Ruslan modeli uçak bu iş için yetersiz kalmıştı ve yeni bir uçak tasarımı için vakit yoktu. Antonov, An-124 ün ölçülerini büyüttü ve  An-225 Mriya tasarımı ortaya çıktı. Uçakta Rusların en güçlü turbo fanlı motorlarından 4 tanesinin takılması düşünüldü ancak kargonun çok ağır  olduğu ve 4 motorun kargoyu taşımaya yetmeyeceği anlaşılınca motor sayısı 6' ya çıkarıldı. Uçağın üretim aşamasına geçildiği 1984 yılında Oleg Antonov hayatını kaybetti.

Antonov'un ekibindeki tüm çalışanlar O'nun mirasını yarıda bırakmadılar ve An 225-Mriya 1988 yılında ilk uçuşunu gerçekleştirdi. 1989 yılında üzerinde taşıdığı uzay mekiği Buran ile Paris'te bir havacılık fuarına katıldı. Uçak herkes tarafından çok beğenildi ve orada 2 adet sipariş bile alındı. O yıllarda dağılma sürecine giren Sovyetler Birliği'ndeki iç karışıklıklar sebebiyle üretim yapılamadı ve siparişler iptal edildi. Ağır kargo taşımacılığı yapabilecek uçaklara talep artınca An-225 Mriya Ukrayna tarafından detaylı bir onarımdan geçirilerek yenilendi. Uçuş sertifikasını da alan uçak 2001 yılında tekrar göklerle buluştu.

An-225 Mriya'nın Teknik Özellikleri

  • 11 Eylül 2001 yılında toplam ağırlıkları 254 ton olan 4 savaş tankını taşıyarak dünya rekoruna imza attı.
  • 2002 yılında Umman'da bulunan 216 bin ABD askeri için 187,5 ton gıda malzemesini Almanya'dan Umman'a taşıdı.
  • An-225 Mriya'nın kanat uzunluğu 88.4 metre, gövde uzunluğu 84 metre ve yerden yüksekliği 18.1 metredir.
  • Deposu 300 ton yakıt alır. Maksimum kalkış ağırlığı 640 tondur.
  • İçerisinde 6 uçuş mürettebatı görev yapar.
  • Kanatlarının yüzey alanı 905 metrekaredir. 32 tekerleği vardır.
  • Kargo bölümünde kanatları sökülmüş bir Boeing-737 uçağını taşıyabilir

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section