Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Dizel motorun ömrü nasıl uzatılır, dizel araç nasıl kullanılmalı?

Bu yazımızda dizel motora sahip araçlarınızı kullanırken nelere dikkat ederseniz uzun yıllar boyunca sorunsuz ve ekonomik biçimde kullanabileceğinizle ilgili önemli bilgileri araştırdık. Ülkemizde yakıt pahalı olduğu için son yıllarda dizel araçlara ilgi oldukça artmış durumda. Araç alırken insanların öncelikli tercihi yakıt ekonomisi sağlaması sebebiyle dizel araçlar oluyor. Dizel araçların düşük devirlerde yüksek tork sağlaması bir başka tercih sebebi. Aslında dünyada tam tersi bir durum söz konusu. Çevreyi diğer araçlara göre çok daha fazla kirlettiği için bazı ülkeler dizel motorları yasaklayacak kanunlar bile çıkardılar.

Dizel motorların yapısı diğer araçlardan farklı olduğu için kullanım şekli de farklı olmalıdır. Eğer bu farklılıkları gözetmeden kullanırsanız çoğu dizel araç sahibinin şikayetleriyle siz de karşılaşabilirsiniz. Bu şikayetlerden mümkün olduğu kadar uzak kalmak için yapmanız gerekenleri sıralamaya başlayalım.

Aracınızı bazen devirli ve yüksek performansta kullanın  

2009 yılından itibaren tüm dizel araçlara DPF (Dizel Partikül Filtresi) takılması zorunlu hale geldi. Bu filtre, egzoz sisteminin bir parçası ve motorin yanması sonucu oluşan kurumların tutulmasını sağlıyor. Parçanın içinde biriken kurumların temizlenmesi için yüksek sıcaklığa ihtiyacı vardır. Bu partiküllerin yanması ve atılması için tavsiyemiz haftada bir kez aracınızı yüksek devirlerde kullanmanızdır.

Mutlaka kaliteli yakıt kullanın 

Yeni nesil dizel araçların yakıt hassasiyeti eski nesil araçlara göre çok daha fazladır. Motorin, normalde zaten fazla kurum üreten bir yakıt türüdür. Üstüne bir de kalitesiz yakıt alındığında araç performansı düşer, DPF içinde partikül birikimi artar ve zaman içinde motorun içerisinde çamurumsu bir katman oluşmasına neden olur. Özellikle kükürt oranı yüksek veya biodizel karıştırılmış yakıt kullanılması turbolu dizel araçlarda kaçınılması mümkün olmayan ağır sorunlara yol açar.

Mazot filtrenizin kontrolünü ve değişimini mutlaka yapın 

Yakıt filtresi yakıtın içindeki suyu ayrıştırarak yakıtı motora gönderen bir filtredir. Ülkemizde satılan yakıtların içindeki su oranı maalesef çok yüksektir. Yakıt filtresi normalde 2 periyodik bakımda bir değiştirilir. Yani bakım yaptırdığınızda filtre değiştirmemişseniz bir sonraki bakımda mutlaka değiştirilmelidir. Ama yine de tavsiyemiz her periyodik bakımda mazot filtresini değiştirmeniz yönünde olacaktır.

Yağ değişimini çok önemseyin ve aksatmayın

Yeni nesil tüm araçlarda turbocharger bulunur. Turbolar motor yağını kullanarak yağlanırlar. Yağ bakımı aksatıldığında turboda da sıkıntılar çıkmaya başlar. Yağ, pistonlarda kurum temizliği için oldukça önemlidir. Pahalı problemlerle karşılaşmamak için yağ değişimini zamanında yaptırmamız oldukça önemli. aynı zamanda yağ filtresinin de zamanında değişimi ve kaliteli bir ürün olması gerekiyor.

Dizel aracın deposuna motorin haricinde başka yakıt koymayın

Dizel araç sahiplerinin arasında depoya arada bir az miktarda benzin konulduğunda motorun temizleneceği ve ömrünün uzayacağına dair yanlış bir düşünce vardır. Bunu sakın ola yapmayın. Dizel araçların tüm yakıt sistemi ve yakıtın yakılma sistemi mazotla çalışmaya yönelik tasarlanmıştır. Mazot dışında başka bir yakıt konulması ağır sorunlara yol açar.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section