Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Diyet Yaparken En Çok Yapılan Beslenme Hataları


Zayıflamak uğruna uyguladığımız diyet programları güncel hayatımızda önemli bir yer tutuyor. Sosyal medya ortamlarında ya da yakın çevremizde kafa karıştırıcı pek çok öneri veya yöntemle karşılaşıyoruz. Uzman kontrolünde olmadan uygulanan diyet programları, yapılan beslenme hatalarıyla bir çok sağlık problemini de beraberinde getiriyor. Bu tür diyet programlarında çok sık uygulanan beslenme hatalarını sizler için araştırdık...

Uzun süre aç kalmak ya da öğün atlamak

Uzun süreler aç kalmak vücut metabolizmasını yavaşlatarak enerji tüketimini azalttığı için kilo kaybı yerine tam tersi kilo almayla sonuçlanabiliyor. Zayıflamak uğruna yapılan en büyük yanlışlardan biri bu şekilde aç kalmak ve her bir öğünün vücut için ne kadar önemli olduğunu unutmak. Aç kalmak kan şekerinin düşmesine neden olur. Düşük şeker, bir sonraki öğünde daha çok yeme ve şeker alma isteğini de artırıyor.

Ekmekten tamamen uzak kalmak

Ekmek, B vitamini, E vitamini, folik asit ve lifler açısından zengin bir besin. Vücudumuzun ihtiyacı olan şeyleri içeren ekmeği diyetimizden tamamen çıkarmak yerine kalorisi az, bol lif içeren vitaminler açısından daha zengin tam tahıl ekmeklerine yönelmemiz gerekiyor. Bu tür ekmekler hem kalorisi düşük hem de yavaş sindirildikleri için uzun süre tok kalmaya yardımcı olurlar.

İçinde yağ barındırmayan diyet programları uygulamak

Vücudumuzun ihtiyacı olan A, D, E ve K vitaminleri yağda çözünebilen vitaminlerdir. Yağ alımını tamamen kesen diyetler uygulamamız bu vitaminlerin eksik kalması anlamına gelir. Hormonal sistemin sağlığı için bir miktar yağın mutlaka alınması gerekir. Yağlar, yüksek enerji içermeleri sebebiyle vücudumuzun enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılarlar. Diyetlerde yağ tüketiminin olmaması daha fazla yemek yenmesine ve kilo alınmasına yol açar. Özellikle omega-3 içeren (keten tohumu, balık ve ceviz), omega-6 içeren ayçiçeği yağı ve omega-9 kaynağı zeytinyağının mutlaka alınması gerekir.

Sağlıksız hazır diyet ürünlerini çokça tüketmek

Piyasada diyetinize yardımcı olması amacıyla üretilmiş pek çok diyet ürünü bulunmaktadır. Bu ürünleri market raflarından alırken iki kere düşünmekte fayda vardır. Kendini ispatlamamış markaların ürünlerinden uzak durun. Kaliteli ürünler kullanın. Ancak, bu ürünleri kullanırken de abartıya kaçmamakta fayda var. Glikoz şurubu, konsantre meyve suları, yüksek fruktoz içeren ürünleri diyete dahil etmek bir çok kronik rahatsızlığı tetiklemek anlamına gelir.

Diyetin sonunda mükemmel olmayı beklemek

Diyet yaparken bir an önce kusursuz görünme isteği veya kusursuz olmak için gösterilen çabalar büyük bir hatayı da beraberinde getirir. Bu tür çabalar konsantrasyonunuzu ve moralinizi bozarak diyetten uzaklaşmanıza neden olabilir. Önemli olan sağlıklı bir şekilde ideal kilonuza ulaşabilmektir. Bunu hiç bir zaman aklımızdan çıkarmayın.

Zararlı şok diyetler uygulamak

İşte halk arasında efsane diye nitelendirilen şok diyetlerin gerçek yüzü : Tek çeşit ve çok düşük kalorili olarak sunulan ve ek kürlerle desteklendiği söylenen bu şok diyetlerde oluşan kilo kaybının esas sebebi yağların yakılması değil, aşırı su ve kas kaybı. Sağlıklı bir diyette esas olan ise yağ dokularının azaltılmasıdır. Ölümcül sonuçları olan şok diyetlerden kesinlikle uzak durulmalı ve mutlaka bir uzman tarafından hazırlanmış kişiye özel diyet programı uygulanmalıdır.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section