Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Deniz gergedanı (narval) nasıl bir hayvandır, nerelerde yaşar?


Deniz gergedanı veya boynuzlu  balina olarak da bilinen narval balinanın en çarpıcı özelliği, yetişkin erkeklerde bir mızrak gibi dışa doğru uzanan 2-3 metrelik spiral dişlerdir. Bu boynuz aslında bu hayvanın bir dişi ve bu dişte 10 milyonun üzerinde sinir ucu var. Böylelikle deniz gergedanı bu boynuz sayesinde çevresinden bilgi toplar. Deniz gergedanı, sahip olduğu şeyi kendi çıkarına nasıl kullanacağını bilir.

Dişilerde nadiren görülen bu dişler, boynuzlu balinaların üst çenesinin sol tarafından spiral olarak uzanır. Bu dişin düşmanı korkutma ya da dişilerin dikkatini çekme işlevi yoktur. Harvard Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden Martin Nweeia’nın araştırmalarına göre, bu mızrak dişleri aslında bir duyu organıdır. Diş yüzeyindeki 10 milyondan fazla sinir hücresi, bir tünel aracılığıyla merkezi sinir sistemine bağlanır. Bu şekilde, deniz gergedanları su sıcaklığı ve basıncındaki değişiklikleri tespit edebilir. Dişlerin bir diğer özelliği de kırılmadan yarım metreye kadar esneyebilmesidir.

Diğer balina türlerinden farklı olarak doğal yaşam alanı  kutup bölgesi olan bu balina türü, tüm yaşamını kutup denizinde geçirir. Narval balinaları Kuzey Buz Denizi’nde  Kanada'daki Buffin Körfezi, Davis Boğazı ve Hudson Körfezi'nde yaşarlar. Beyaz balinanın en yakın akrabası olan Narval, yaklaşık 5 metre uzunluğunda ve 1000-1500 kg ağırlığındadır. 2 kilometreye kadar dalabilir, organlarına giden kan akışını kesebilir, kaburga büyüklüğünü dilediği gibi ayarlayabilir, böylece hayatı tamamen kontrol altına alabilir yetenekleri vardır. Ana besin, yaşadıkları bölgeye benzer şekilde buzulların altında yaşayan balık türleri,  karides ve sürü halinde yaşayan bazı balık türlerini içerir.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section