Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Cahit Zarifoğlu Kimdir?


Tam adı Abdurrahman Cahit Zarifoğlu'dur. Hakimlik görevinde bulunan Niyazi Bey ile Şerife Hanımın oğlu olarak 1 Temmuz 1940 yılında Ankara'da dünyaya gelen Cahit Zarifoğlu, babasının görevi nedeniyle ilk ve orta öğrenimini Siverek, Ankara, Kızılcahamam ve Kahramanmaraş´ta tamamladı. Türk edebiyatının en ünlü isimlerinden biri olan Rasim Özdenören, Alaeddin Özdenören, Erdem Bayazit ve Mehmet Akif İnan ile olan dostluğunun ardından, bu arkadaş grubuyla "Yedi Güzel Adam" adlı birçok sanat sayfasında yazılar ve eleştiriler yazdı. 

İlköğrenimine Siverek'te (1947) başlayan Zarifoğlu, babasının görevleri nedeniyle memleketi Kahramanmaraş İsmet Paşa İlköğretim Okulu'nda devam etti ve Necatibey İlkokulu'nda tamamladı. Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde ortaokul birinci sınıfa gitti. İkinci sınıftayken Kahramanmaraş Lisesi'nin orta bölümüne geçiş yaptı. Derin, düşünceli ve zeki olmasına rağmen çok inatçıydı. Okul günlerinde arkadaşlarına cebir ve geometri öğretti. Ancak edebiyatta ve cebirde bir yıl,iki yıl da yalnız cebir dersinden başarısız oldu ve sınıfta kaldı. Kitapların kapaklarını açmadı. Bir edebiyat sınavına girdi ve soruları cevaplamadı. Cebir sınavlarında da aynı durumu korudu. 


Bu süre zarfında şiirler yazmaya ve yerel gazetelerde çalışmaya başladı. Lisede edebiyat ve matematik derslerinden bütünlemeye kaldı. Böylece 1955'te başladığı liseden ancak 1961'de mezun oldu. Lise yıllarında Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde vekil öğretmen olarak çalıştı (1958-1959) Bir yıl sonra Kahramanmaraş'a döndü ve Hizmet Gazetesi için çalışmaya başladı. Okuldayken şiirlerini okulun Hamle dergisinde yayınladı. Maraş'ta öğretmen olarak çalışan Zarifoğlu, 1961 yılında İstanbul'a gelerek İstanbul'daki edebiyat dergilerinde şiirlerini yayınlamaya devam etti. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde okurken maddi imkansızlıklarından dolayı çeşitli gazetelerde sayfa sekreterliği yaptı. Sonuç olarak, eğitim hayatı kesintiye uğradı. 

Zarifoğlu, bu zor dönemi "pes etmedim, değişmeyen ve istikrarlı bir yönüm vardı, o da şairliğim ve yazarlığımdı" diye nitelendirdi. Maraş Lisesi'nde başlayan Türk edebiyatının tanınmış isimleri Zarifoğlu ile Rasim Özdenören, Alaeddin Özdenören, Erdem Bayazıt ve Mehmet Akif İnan arasındaki dostluk "Diriliş", "Edebiyat" ve "Mavera" dergilerinde devam etti. "Yedi Güzel Adam" olarak da hatırlanacak olan aynı arkadaş grubu, 1956-1959 arasında "Yenilik", "Yeni Ufuklar", "Seçilmiş Hikayeler", "Türk Sanatı", "Varlık", "Yeditepe", "Dost", "Pazar Postası" gibi yayınlarda yer alarak, "Maraş'ın Sesi" gazetesinin sanat sayfasında yazılar ve eleştiriler yazdı. 

Cahit Zarifoğlu'nun kişiliği ve şiirinde Necip Fazıl Kısakürek ve Sezai Karakoç'un büyük etkisi oldu. Zarifoğlu'nun şiirleri Mart 1966'da yeniden yayımlanan "Diriliş" dergisinde, "Türk Dili" ve "Soyut" dergilerinde, Cemal Süreya'nın "Papirüs" ü ve Memet Fuat'ın "Yeni Dergi"sinde yayınlandı. Şiirsel, maceracı, girişimci ve gezici bir ruhu vardı. Çünkü bir süre otostopla büyük Avrupa ülkelerini gezmiş ve dostlar edinmiştir (1967). Lise yıllarında güreşle ilgilenen Zarifoğlu, pilotlukla ilgilendi ve hatta 3 ay ders aldı. İç kulak rahatsızlıkları nedeniyle pilot olarak kabul edilmedi. Bu gezinin izlenimlerini günlüklerine yazdı. Askerliğini yedek subay olarak İstanbul Tuzla, Sarıkamış ve Kıbrıs'ta 1973-75 (Nisan 1975) yaptı. 


Askerlikten döndükten sonra makine ve kimya sanayilerinde çalışmaya başladığında (1975) 35 yaşındaydı. 1976'da TRT'ye çeviri sekreteri olarak geçti. Aynı yılın 19 Ağustos günü Van Müftüsü Kasım Arvas'ın kızı Berat Hanım ile evlendi. Necip Fazıl Kısakürek evliliğe şahitlik yaptı. Bu evlilikten Betül, Ayşe Hicret, Ahmet ve Arife adlarında dört çocuk dünyaya geldi. 1983 yılında TRT İstanbul Radyosuna atandı. Günlük bir makale yazan ve bir sanat sayfası üreten Zarifoğlu'nun buradaki yazıları, İnkılap gazetesinde yayınladığı haberlerin yanı sıra 1980'de çıkan "Yaşamak" kitabında topladığı günlüğün ilk örneğiydi. 

Şiirlerini Papirüs, Yeni Dergi, Türk Dili ve Soyut gibi edebiyat dergilerinde yayımladı. Söz konusu edebiyat dergilerinde yayınlanmış olan şiirlerini kitaplaştırmak istedi. Borç dert, aç kalma pahasına şiirlerini “İşaret çocukları” adlı eserde kitaplaştırdı. İnsan Yayınevi adlı bir yayında, masrafları kendisine ait olmak üzere, İşaret Çocukları adlı edebiyat kitabını (Aralık 1967) yayımladı. Kitabı yeterince dağıtamadı, bu yüzden çoğu elinde kaldı. Eylül 1973'te yayınlanan ikinci kitabı Yedi Güzel Adam, kimileri tarafından Türk şiirindeki modern epiğin en başarılı örneklerinden biri olarak kabul edilir. 1977’de üçüncü kitabı Menziller’i, Aralık 1985’te dördüncü kitabı Korku ve Yakarış’ı çıkaran Cahit Zarifoğlu, şiirini temelde “İkinci Yeni” nin kazanımları üzerine kurdu. Cahit Zarifoğlu, "Yeni Devir", "Milli Gazete" ve "Zaman" gazetelerinin yanısıra "İslam" dergisinde Ahmet Sağlam, Abdurrahman Cem ve Vedat Can takma isimleriyle günlük yazılar kaleme aldı. 

Cahit Zarifoğlu, ömrünün son yıllarında yöneldiği çocuk edebiyatında kaleme aldığı "Yürekdede ile Padişah" eseriyle, 1984'te Türkiye Yazarlar Birliği Çocuk Edebiyatı Ödülünü aldı. Gül Çocuk dergisinde de yazan Zarifoğlu, "Çocuklar için yazmak, acılarımı azaltıyor." ifadelerini kullanmıştı. Şair´in, "İşaret Çocukları" ile başlayan şiir serüveni "Yedi Güzel Adam"la sürmüş, "Menziller"de odaklanmış ve Korku ve Yakarış’la sona erdi. Şair, 7 Haziran 1987'de pankreas kanseri nedeniyle, 47 yaşında İstanbul'da vefat etti. 

Cahit Zarifoğlu'nun eserleri

Şiir: 
  • İşaret Çocukları (1967)
  • Yedi Güzel Adam (1973)
  • Menziller (1977)
  • Korku ve Yakarış (1985)
  • Şiirler (Bütün şiirleri, 1989) 
Çocuk kitabı: 
  • Serçekuş (1983)
  • Ağaçkakanlar (1983)
  • Katıraslan (1983)
  • Yürekdede ile Padişah (1984)
  • Motorlu Kuş (1987)
  • Küçük Şehzade (1987)
  • Kuşların dili (1988)
  • Gülücük (1989)
  • Ağaçokul (1990) 
Hikayeler: 
  • İns (1974)
  • Hikâyeler (Bütün hikâyeleri, 1996) 
Günlük: 
  • Yaşamak (1980) 
Roman: 
  • Savaş Ritmleri (1985)
  • Anne 
Deneme: 
  • Bir Değirmendir Bu Dünya (1986)
  • Zengin Hayaller Peşinde (1999) 
Oyun: 
  • Sütçü İmam (1987)
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section