Bilgigetir.com Arama Motoru

Balinalar neden karaya vururlar?

Balinalar, tek başlarına veya sürü halinde karaya vurabilirler. Gemi çarpması, köpek balığı gibi yırtıcı hayvanların saldırısı, hastalık veya yaşlanma sebebiyle güçsüzleşen balinalarda karaya vurma görülebilir. Balinaların tek başlarına karaya vurmasının ana nedenlerinin bu etkiler olduğu düşünülmektedir.

Bilim insanlarının yaptıkları araştırmalara göre, büyük güneş fırtınaları, Dünya'nın manyetik alanının bozulmasına neden oldu ve bu  jeomanyetik bozulmalar  balinaların yön duygusunu karıştırarak muhtemelen balinaların sığ suya girmesine neden olabilir Araştırmacılar güneş fırtınası aktivitelerinin kuşlar ve arıların yön bulma duygusunu zedelediğini daha önce keşfetmişlerdi. NASA da bir süredir güneş fırtınalarının deniz memelileri üzerinde etkisinin olup olmadığını araştırıyor.

Belli bir bölgede alglerin aşırı miktarda çoğalması sonucu açığa çıkan zararlı maddeler, balinalar ve başka deniz canlıları için zararlı etkilere sahip olabilir. Deniz suyunun renginde meydana getirdiği değişim nedeniyle "kırmızı gelgit” olarak da isimlendirilen alglerin aşırı çoğalmasının ve sudaki diğer toksik maddelerin balinaların karaya vurmasında etkili olabileceği düşünülmektedir.


Bazı bilim insanları, balinaların beyinlerindeki manyetik özelliğe sahip kristaller sayesinde Dünya’nın manyetik alanını , yönlerini bulmak için kullandıklarını söylemektedir. Dolayısıyla Dünya’nın manyetik alanındaki değişimler , balinaların yönlerini kaybedip karaya vurmasına neden olabilir. Balinalar iletişim, yönlendirme, yiyecek arama ve avcılardan korunma gibi amaçlar için ses dalgalarını kullanırlar.  Belirli bir frekans aralığında ses dalgaları yayan sonarlar olan su altı radarlarının balinaların doğal yaşam alanlarından uzaklaşmasına ve karaya vurmalarına sebep olduğu da düşünülmektedir.

Top Post Ad

Below Post Ad