Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Prof.Dr. Aziz Sancar'ın Hayatı, Başarıları ve Ödülleri


🔴 Aziz Sancar Kimdir?

2015 Nobel Kimya Ödülü sahibi Aziz Sancar 288 makale ve 33 kitap yayınladı. Aziz Sancar, 1946 yılında Mardin'in Savur ilçesinde, tarımla uğraşan orta gelirli bir ailenin yedinci çocuğu olarak dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Ankara'da ve Savur'da tamamladı. Liseyi Mardin'de okudu. 

🔴 Yüksek Öğrenimi ve Çalışma Hayatı

Lise eğitiminin ardından kazandığı İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden onur derecesiyle ve  birincilikle mezun oldu. TÜBİTAK bursuyla gittiği Amerika Birleşik Devletleri'nde birkaç yıl biyokimya okudu, ancak bazı sosyal uyum sorunları nedeniyle bir süre sonra memleketine dönerek hekimlik yaptı.

🔴 Aziz Sancar'ın Akademik Kariyeri

Savur'da iki yıl doktor olarak çalıştıktan sonra, Teksas Üniversitesi'nden  Moleküler Biyoloji alanında,  DNA onarımı üzerinde doktora yaptı.  Yale Üniversitesi'nde yine DNA onarımı dalında doçentlik tezini tamamladı.

1982'de UNC, Chapel Hill'deki biyokimya ve biyofizik bölümlerinde çalıştı. Burada DNA onarımı, hücre dizilimi, kanser tedavisi ve biyolojik saat üzerinde çalıştı. 288 makale ve 33 kitap yayınladı.

🔴 Aziz Sancar'ın Bilimsel Başarıları

Sancar, DNA onarımı, hücre sıralaması, kanser tedavisi ve biyolojik saat üzerine araştırmalarına devam ederek 415 bilimsel makale ve 33 kitap yayımladı. Sancar, kanser tedavisinde sirkadiyen saati kullandığı için ödül aldı. 2001'de American Chemical Society tarafından Kuzey Carolina Özel Kimyager Ödülü'ne layık görüldü ve 2005'te bilim dünyasının en prestijli üyelerinden biri olan ABD Ulusal Bilimler Akademisi'ne seçildi. 

O bir Amerikan Türküydü. Ödülü aldıktan sonra eşiyle birlikte Amerika Birleşik Devletleri'nde okuyan Türk öğrencilere yardımcı olmak ve Türk-Amerikan ilişkilerini geliştirmek için Aziz& Gwen Sancar Vakfı'nı kurdu ve Amerika Birleşik Devletleri'nde Kuzey Eyaletinde Carolina Türk Öğrenci evi misafihanesi açtı.  2006 yılında Türkiye Bilimler Akademisi'ne asil üye seçildi.

Aziz Sancar tarafından icat edilen ve "maxicell" tekniği ile adlandırılan "excinuclease/excision nuclease” terimleri Oxford Biyokimya ve Moleküler Biyoloji Sözlüğü'ne dahil edilmiştir.

🔴 Aziz Sancar, Nobel Kimya Ödülü Sahibidir

Sancar, DNA onarımı konusundaki çalışmaları nedeniyle Amerikalı Paul Modrich ve İsveçli Tomas Lindahl ile birlikte 2015 Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü. Bu üç araştırmacı, 30 yılı aşkın süredir birbirinden bağımsız olarak ve büyük ölçüde bakteri hücrelerinde çalışıyorlar. Sancar, nükleotid bölünme onarımı alanında icatlar yaparken, Tomas Lindahl ve Paul Modrich, diğer DNA onarım mekanizmaları olan bazı bölünme onarımı ve yanlış eşleşme onarımını keşfetmişlerdir. Daha sonra aydınlanan temel mekanizmalar, insanlar da dahil olmak üzere karmaşık organizmalarda gösterilmiştir.

Örneğin, nükleotid kesim onarımı kusurları ile cilt kanserleri arasında doğrudan nedensel bir ilişki bulundu. Sancar'a, Alfred Nobel'in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık'ta düzenlenen bir törenle İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından Nobel Kimya Ödülü verildi. Ödül, İsveç Kralı XVI. Carl Gustaf tarafından Carl Gustaf tarafından sunuldu. 

Sancar “Beni ödüle götüren Atatürk’ün ve Türkiye Cumhuriyetinin yaptığı eğitim devrimidir. Dolayısıyla bu ödülün sahibi Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil eden Anıtkabir Müzesi'dir” diyerek Nobel Ödülü ile madalya ve sertifikasını Anıtkabir'e teslim etmiştir. Ödül, Anıtkabir'de kendisine ayrılan özel alanda Atatürk Müzesi ve Kurtuluş Savaşı Bölümü'nde sergileniyor.



🔴 Aziz Sancar'ın Aldığı Ödülleri ve Başarıları

  • ABD Ulusal Bilim Vakfı (National Science Foundation) Genç Araştırmacı Ödülü (1984)
  • Amerikan Fotobiyoloji Derneği (American Society for Photobiology) Ödülü (1990)
  • ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü (National Institutes of Health) Ödülü (1995)
  • TÜBİTAK Bilim Ödülü (1997)
  • ABD Fen ve Sosyal Bilimler Akademisi (American Academy of Arts and Sciences) Ödülü (2004)
  • ABD Ulusal Bilimler Akademisi üyesi (2005)
  • TÜBA (Türkiye Bilimler Akademisi) üyesi (2006)
  • Vehbi Koç Ödülü (2007)
  • Nobel Kimya Ödülü (2015)

Kaynak : https://www.haberler.com/aziz-sancar/biyografisi/

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section