Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Ayvada hangi vitaminler var? Ayvanın faydaları nelerdir?


Çiğnemesi ve yutması zor olan ve düzenli olarak yenen ayvanın sağlık üzerinde çok olumlu etkisi vardır. Uzmanlar günde en az 2 ayva tüketilmesini tavsiye ediyor. Ayva, kış sofralarının vazgeçilmezidir. Lezzetli olmasının yanı sıra vitamin ve mineral deposu olarak sağlığa ve güzelliğe önemli katkı sağlar. Doygunluk süresini uzatmaktan saçı güçlendirmeye, bağırsak hastalıklarına karşı korumaya ve cilt gençleşmesini teşvik etmeye kadar birçok faydalı ayvanın kalorisi düşüktür. 100 gramlık ayvada sadece 40 kalori vardır. Ayva yaprağı, meyvenin kendisinden ve kabuğundan çok daha fazla fenolik bileşik içerir. Bu nedenle ayva meyvesinin sağlığa etkileri ayva yaprağı için de geçerlidir. Sağlığa pek çok faydası olan hayvanın Latince adı "cydonia vulgaris" dir. Ülkemizde özellikle Anadolu'da yetiştirilmektedir.

Ayvanın faydaları nelerdir?

Kalp sağlığını korur

Yüksek potasyum seviyeleri sayesinde tansiyonu (yüksek tansiyon) düşürmede etkilidir. Ayrıca ayvadaki çözünür bir lif olan pektin içeriği yüksek kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Ayvada bulunan demir, bakır ve çinko gibi mineraller sayesinde hücre üretimini ve kan akışını arttırarak dolaşımı olumlu yönde etkiler.

Kabızlık için etkili bir tedavi

Sindirim sistemini birçok lif içerdiği için düzenlediği bilinmektedir. Bağırsak hareketlerini canlandıran etkisi sayesinde diyet yapanlar için vazgeçilmez bir meyvedir. Gaz problemlerini ortadan kaldırmak ve sindirime yardımcı olmak için haşlanmış ayva iyi bir seçenek.  Ayva kabızlık için faydalıdır ve ishal gibi hastalıkları önlemek için kullanılabilir.

Adet döneminizden önce sinirli ve stresli hissettiğinizde 

Ayva sizin için bir tedavi gibi görünüyor. Düzensiz adet kanamanız varsa, adetten hemen önce kendinizi mutsuz ve agresif hissediyorsanız, ayva size ilaç gibi geliyor. Adet başlamadan sadece bir hafta önce her gün ayva tüketirseniz adet kanamanız iyi olur ve adetiniz boyunca herhangi bir stres veya üzüntü yaşamazsınız.

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Ayvadan elde edilen C vitamini ve fitokimyasallar sayesinde bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olur. Ayva günlük C vitamini ihtiyacınızın 1/4'ünü karşılayarak vücudunuzu patojenlere, virüslere ve bakterilere karşı korur. Gün içinde tercih ettiğiniz 2 veya 3 porsiyon meyveyi kullanabilirsiniz.

Ağız kokusunu önler

Ayva, antibakteriyel özelliğinden dolayı vücuttaki birçok mikroorganizmanın büyümesini engeller. Ağızdaki bakterileri yok ederek ağız kokusunu azaltır.

Gripten korunmak için ayva yiyin

Kış aylarında düzenli olarak yenen ayvanın grip ve soğuğa karşı koruduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. İlaç kullanamıyorsanız ve boğazınızda soğuk algınlığına bağlı gelişen bir boğaz ağrınız varsa, ayva yaprağı suyunu gargara olarak kullanabilirsiniz. Ayva yaprağı suyunun iltihaplanmayı iyileştirici etkisi olduğu söyleniyor.

Cildin genç kalmasına yardımcı olur

Ayvada kırmızı kan hücresi üretmek için gerekli demir, bakır ve çinko mineralleri iyi oranlarda bulunur. Ayva tüketimi eritrosit üretimini artırdığından dolaşımdaki oksijen miktarı artar ve dokulara daha fazla oksijen girer. Bu, cildin sağlıklı ve genç görünmesi anlamına gelir.

Ülseri iyileştirir

Mide ülserlerinin giderilmesinde etkili olduğu gösterilmiştir. Ayva suyu mide ülseri olan kişiler için  faydalıdır. Gastrointestinal sistemi sakinleştirdiği için peptik ülser tedavisinde de faydalar sağlar.

Ayvanın diğer faydaları

  • Antioksidan özelliğe sahiptir.
  • Ülser ve gastrit başta olmak üzere mide krampları olan kişiler için oldukça faydalıdır.
  • Haşlanmış veya pişmiş ayva mide bulantısı ve kusmalar için harikadır.
  • A , C , E , B1  ve B2 vitaminleri gibi birçok vitamin içerir. Aynı zamanda çok miktarda pektin içerir.
  • Alerjik reaksiyonlarda koruyucu etkisi vardır.
  • Göz hastalıklarına karşı da etkilidir.
  • Tohumları; Egzama, yanıklar, çatlaklar ve deri döküntüleri gibi cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Cildin sağlıklı ve güzel görünmesine yardımcı olur. Enfeksiyonları ortadan kaldırır ve kırışıklıkları azaltır. İçerdiği antioksidanlar sayesinde sağlıklı ve genç bir görünüm sağlar.
  • Cildi radyasyona karşı korur.
  • Kalp fonksiyonunu iyileştirir ve kalp hastalığını ve kalp hastalığını azaltır.
  • Ayrıca inme riski azalır.
  • Ayvanın karaciğeri güçlendiren faydaları da vardır. Karaciğer hastalığından kurtulmak için  rendelenmiş meyve kaynatılarak tüketilmelidir.
  • Zatürre ve bronşit gibi solunum yolu enfeksiyonlarından kurtulmaya yardımcı olur. Soğuk algınlığı, grip, soğuk algınlığı, öksürük ve balgam gibi şikayetler için uygundur. Kış aylarında uzun kış gecelerinde kullanmanızı tavsiye ederiz. Özellikle öksürük tedavisinde kullanılabilir.
  • Hemoroidde faydalıdır.
  • Ayva şurubu yapılarak tüketilirse ağrıyı azaltır ve kanamalara iyi gelir.
  • Düşük kalorili bir diyet meyvesidir.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section