Comments

Bilgigetir.com Arama Motoru

Araçlarda Klimanın Doğru Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

cak bir havada araç içinde seyahat ederken en çok ihtiyacınız olacak şeylerden biri şüphesiz araç klimasıdır. Araçlardaki klimaların doğru kullanımı hem kendi sağlığımız hem de aracın verimli olması açısından önemlidir. Araçlarda doğru klima kullanımını sizler için araştırdık. Konu ile ilgili detayları bu yazımızda bulabileceksiniz.

Araçlarda bulunan klimalar dijital klima ve analog klima olmak üzere iki çeşittir. Dijital klimalarda araç içindeki sıcaklık istenilen değerde ayarlanabilir. Klima sisteminiz araç içindeki sıcaklığı bu değerde sabit tutar. Analog klimalarda ise maalesef böyle bir şansımız yoktur. Klimanın soğutma şiddeti ve fan hızı, düğmeler çevrilerek ayarlanır. Araçlarda bulunan klimalar sadece soğutma işi yaparlar.

Soğuk havalarda araç içinin ısıtılması motor içinde dolaşan ve ısınan radyatör sıvısı ile gerçekleşir. Kalorifer sistemi ile klima sistemi tamamen birbirlerinden bağımsız olarak çalışırlar. Klimanın güç düğmesi üzerinde İngilizcesi  Air Condition  kelimelerinin baş harflerinden oluşan AC kısaltması bulunur. Şimdi araçlarda klima kullanımı ile ilgili bir kaç detayı maddeler halinde sıralamaya çalışalım.

  • Kışın araç camları buğulandığında  AC fonksiyonu faal hale getirilerek klima bir kaç saniye süreyle çalıştırılırsa buğulanma kolayca giderilir.
  • Motor çalıştırıldığında klima hemen açılmamalıdır. 1 dakika kadar bekledikten sonra klima açılması motorun uzun ömürlü olması açısından önemlidir.
  • Klima açıldığında camlar açılarak içerideki havanın tamamen sirküle olduğundan emin olmalıyız. Klima sistemi içindeki beklemiş gazlar insan sağlığı için son derece zararlıdır. Araç içindeki havanın iyice temizlediğinden eminseniz camları kapatabilirsiniz.
  • Araçta klima çalışır vaziyette iken camlar mutlaka kapalı tutulmalıdır.
  • Araç içi ideal sıcaklık değeri  22 °C dir Klimanız dijital ise yaz sıcaklarında her zaman bu değerde kullanmaya özen gösterin.
  • Klima esintisinin doğrudan baş ve göğüs bölgesine değil de ayaklar ve ön cam seviyesine ayarlanması sağlık açısından daha doğru olacaktır.
  • Klima kullanımı yakıt sarfiyatını artırır ancak, güvenli sürüş için ortam sıcaklığı çok önemlidir. Sıcak havalarda klima mutlaka kullanılmalıdır.
  • Motor stop edilmeden önce klima sisteminin tamamen kapatılması gerekir. Böylece, araç yeniden çalıştırılacağı zaman klimanın motordan önce çalışması engellenmiş olur.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section