Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Araçlarda debriyaja basılınca kesilen seste arıza nedeni nedir?

Araçlarda bazen rölantide çalışırken bir şıkırdama sesi ve bir uğultu duyulur. Aracın debriyajına basıldığında bu ses kesilir ve aracın çalışma sesi normale döner. Bir çok araç kullanıcısı bu sesin şanzımandan kaynaklandığını düşünebilir. Peki, araçlarda meydana gelen bu sesin kaynağı nedir? Ciddi masraf çıkartacak kadar büyük bir arıza mıdır? Yazımızda aracında bu tür bir sorun yaşayan araç sahipleri için faydalı olabilecek bilgileri araştırdık.

Aslında aracınızda yaşadığınız bu sorunun nedeni şanzımandan kaynaklanacak kadar ağır değildir. Basit bir problemdir ve çok büyük sıkıntılara yol açmayacak bir arızadır. Ancak arızanın küçük ya da büyük olduğuna bakılmaksızın işinin ehli bir ustadan yardım almakta her zaman fayda vardır.


Bu sesin kaynağı esas olarak debriyajdır. Ancak sesin kaynağı debriyajın hayati kısımları değil, şanzımanın giriş kısmında yer alan baskı-balata kısmıdır. Kesinlikle şanzımanın iç kısmından kaynaklı bir arıza değildir. Korkulmaması gereken bir arıza türüdür. Debriyaj balatasının baskısında ve çatalında bir bilye  (rulman) bulunur. Rulmanlar, iki çelik plaka arasında yer alan bilyelerden oluşan bir yapıdır. Bu yapının içindeki bilyeler arasında zamanla boşluklar oluşabiliyor. Bu boşluk ta, araç rölantide çalışırken oluşan titreme nedeniyle ses çıkmasına sebep olmaktadır. Debriyaja bastığınızda hidrolik basınçla bilyeler üzerine yük bindiği için bu ses kesilmektedir. Debriyajdan ayağınızı çektiğiniz zaman ses tekrar duyulmaya başlar. Bu arızanın ses sorunu hariç araca olumsuz bir etkisi yoktur. Tabi zamanla bilye iyice aşınır ve dağılabilir. O zaman bilyenin değişmesi gerekir.

Bu arızayı gidermek için yapmanız gereken tek şey debriyaj bilyesini değiştirmektir. Bu değişim takım halinde yapılması gerekir. Debriyaj balatası, baskı ve bilye üçlüsü takım halinde satılır. Bu değişimin yapılabilmesi için de şanzımanın aşağı indirilmesi gerekir. Burada dikkat etmeniz gereken şey şanzımanın dağıtılması değil, sadece yerinden sökülmesi gerekmesidir. Çünkü bu parçalar motor ve şanzımanın birleştiği yerdedir. Bu parçaya ulaşmak için şanzımanın aşağı alınması gerekir. İşçiliği zor olduğu için servise gitseniz bile bu arıza ötelenebilir. Bu şekilde kullanmanızın sıkıntı olmayacağı söylenir.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section